2021.04.04. 07:00
Olvasónk édesanyjától örökölte a receptet
Varga István Tiborné olvasónktól kaptuk a húsvéti kalács édesanyjától örökölt receptjét is.
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók: 60 deka rétesliszt, 3 deka friss élesztő, 2 tojássárgája, 2 evőkanál étolaj, csipet só, egy evőkanál cukor, szükség szerint tej.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tojássárgájával, csipet sóval, szükség szerinti langyos tejjel alaposan összedolgozzuk és bedagasztjuk. Ha már sima, egyenletes a tészta, akkor dolgozzuk bele az olajat, és kilisztezett edényben, tetejét liszttel meghintve, langyos helyen duplára kelesztjük. Ezután három részre osztjuk és egyforma fonatokat készítünk belőle. Ezeket kizsírozott tepsibe rakjuk, tojássárgájával megkenjük és sűrűn meghintjük szálkásra vágott mandulával. 180 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük.
A mandula különleges látvánnyal és ízzel gazdagítja a kalácsunkat.