fejlesztés

2021.05.13. 21:00

Új körforgalmat építenek Körmenden

Mintegy 626 millió forintból alakít ki új körforgalmat a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. Körmenden a bútorgyár és a fürdő előtt, ahol a megnövekedett forgalom miatt már nem volt biztonságos a közlekedés.

Markó Petra

20210513 sajtótájékoztató az M8-as út körmendi csomópontjának építéséről, V. Németh Zsolt, Bebes István polgármenster és Vizi Norbert, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A helyszíni szemlén megtudtuk: a 8-as számú főúton 450 méter hosszan, a Berki útnál 130 méter hosszan fognak dolgozni, áthelyeznek két buszöblöt, a kerékpár­utat átvezetik és egészen a bútorgyárig ki is építik, amit később az M8-as beruházással is összekötnének. Az átadás novemberben várható.

A projekt jelentőségéről V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője beszélt. – Egy nagy állami beruházás kezdetén vagyunk – mondta. Egy autóútnál mindig a térségi szempontok érvényesítése a legfontosabb, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a településeknek a sajátos érdekeit ne lehetne vagy ne kellene érvényesíteni benne – mutatott rá. Ez történt Körmenden is a polgármester lobbijának köszönhetően.

Bebes István, Körmend polgármestere először arra emlékeztetett: a korábbi kormányok idején mindig csak ígéretek szintjén hangzott el a 8-as út gyorsforgalmi úttá építése. – Most a tettek mezejére lépünk, ebben a kormányzati szakaszban megvalósul ez a beruházás, ami lehetőséget és egyben levegőt jelent Körmendnek. Hiszen a városon áthúzódó 8-as út átzúduló forgalma sok problémát okozott – mondta a városvezető, aki megköszönte, hogy a helyi érdekek közül érvényesíteni tudják azt a kérésüket, hogy a körforgalmi csomópont kiépülhet.

– Harcolni kellett, hiszen ennek a nyugati csomópontnak a kérdésköre nem teljesen volt ismert a tervezők előtt, de sikerült bemutatni annak a jelentőségét, hogy miért is szükséges ennek a megépítése. Figyelembe vettük a városban működő cégek, így például a több mint 600 főt foglalkoztató bútorgyárban dolgozók érdekeit is – mondta Bebes István.

Vizi Norbert, a NIF projektiroda-vezetője a körforgalom tervrajzát mutatja

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője arra világított rá, hogy a körforgalom az egyik legbiztonságosabb csomóponti forma. Elmondta: kivágták már a bozótokat és a cserjéket, a kivitelező jelenleg a közművek kiváltásán dolgozik, hamarosan megkezdődik a burkolat és a körforgalom kialakítása. Rámutatott: a későbbi munkafolyamatok alatt forgalomkorlátozásra kell számítani, de törekednek rá, hogy ne legyen fennakadás. – A pontos ütemezés még nem ismert, de a lakókat értesíteni fogjuk az önkormányzaton keresztül, illetve a NIF Zrt. is a megfelelő fórumokon időben fogja ezt jelezni.

Kiemelt képünkön: Bebes István, Vizi Norbert és V. Németh Zsolt a helyszíni szemlén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában