Frissítve!

2021.05.03. 07:05

Érettségi 2021 – Mutatjuk a magyar nyelv és irodalom vizsga megoldásait

Ma reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adtak számot tudásukról.

vaol.hu

20210503 magyar írásbeli érettségi, Herman Ottó Szakközépiskola, Szabó Marcel, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Íme a magyar érettségi megoldásai:

 

A megoldásokat a sulilife.hu oldalán is meg lehet tekinteni!

Körmendről jelentjük

A Rázsó Imre Technikumban két kis létszámú végzős osztály van idén, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban pedig egy 36 fős osztály diákjai kezdték meg hétfőn az érettségit. Több fiatalnál is érdeklődtünk a magyar nyelv és irodalom vizsgák után, egyikük azt mondta, úgy érzi jól sikerült és egyáltalán nem volt nehéz.

Dékány Luca, a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzőse például úgy véli, covid-barát volt a hétfői érettségi. – Nem volt annyira ördöngős, mint amire számítottunk , legalábbis úgy gondolom, összességében jónak érzem és remélem a novellaelemzésem is tetszeni fog a tanárnőnek- fogalmazott, de hozzátette azt is, a java mégcsak most jön, utalt arra, hogy kedden a matematika, szerdán a történelem érettségivel folytatódnak a vizsgák, de talán ott is figyelembe veszik hogy milyen nehéz helyzetben voltunk, vannak- mármint ami a pandémia okozta online oktatást illeti.

Magyar érettségi Sárvárról

A város három középiskolájában összesen 141 diák kezdte meg az érettségit. A Sárvári Turisztikai Technikumban harminchatan, a Sárvári Tinódi Gimnázium két tizenkettedikes végzős osztálya és a Barabás György Műszaki Szakképző Iskola negyven tanulója kezdte meg az írásbelijét a magyar nyelv és irodalommal. A város közösségi oldalán hétfő reggel dr. Máhr Tivadar alpolgármester kívánt sok sikert az érettségizőknek a vizsgáikhoz azzal, hogy a végzősöknek minden álma és vágya teljesüljön. Az első nap feladatsorát magyarból nem tartották könnyebbnek az érintettek a sokak által vártnál. A kitöltött vizsgalapok elkülönítve az intézményekben kiértékelésükig ózongenerátoros fertőtlenítésen is átesnek.

Az érettségi feladatok kiosztására várnak a diákok a Barabás György Műszaki Szakképző Iskolában

Fotó: Pajor András

Véget ért a magyar érettségi

Szigorú járványügyi szabályok szerint kezdődtek el ma reggel a magyar érettségik. Már az iskolák bejáratánál hőmérsékletmérés és kézfertőtlenítés várta a diákokat Szombathelyen is. A tanárok kesztyűben osztották ki és szedték össze a szükséges dokumentumokat. A nagyobb iskolákban komoly logisztikai terv készült ki melyik bejáraton és mikor érkezzen. Ügyeletes tanárok vigyáztak arra, hogy sehol ne alakuljon ki csoportosulás. Hivatalosan négy óra állt rendelkezésre, de nem sokkal dél után már felszállt a füst és elkezdtek kifelé szálingózni a diákok.

Akiket megkérdeztünk, azt mondták nem volt nehéz. A szövegértés egy szónoklatokkal retorikával kapcsolatos szöveghez kapcsolódott. Az érvelésben arról kellett írni, hogy a videójátékok, vagy a társasjátékok a jobbak. Lehetett kérvényt is írni egy természetjáró szakkör indításáról. Mikszáth Kálmán: Szűcs Pali szerencséje című novelláját lehetett elemezni, vagy Arany János és Tóth Árpád költészetét lehetett összehasonlítani.

 

Az első rész

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók. A Sulilife magyar érettségiről folyamatosan frissülő hírét ide kattintva olvashatják.

Vírus előtti szinten a felvételizők száma

Az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

Orbán Viktor: sok sikert az érettségizőknek!

Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: tudja, hogy a mostani érettségi sokkal nehezebb, mert nem volt személyes felkészülési lehetőség, digitális oktatás volt.

A kormányfő – a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium előtt állva, ahol ő maga érettségizett – sok sikert kívánt az érettségizőknek, hozzátéve: minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszükbe fog jutni az érettségizőknek, és szép emlékként marad meg a vizsga.

József Attila, Berzsenyi, Radnóti – a legnépszerűbb szerzők az érettségin

József Attila-vers háromszor, Berzsenyi Dániel, Tóth Árpád-, Arany János-, Vörösmarty Mihály- és Radnóti Miklós-mű pedig kétszer került elő az elmúlt évek májusi magyarérettségi feladatsoraiban. A diákoknak a legtöbbször olyan költeményt kellett elemezniük, amelyet magyarórán nem dolgoztak fel, de előfordult olyan is, hogy két ismert verset kellett összehasonlítaniuk.

Ilyen volt a 2017-es májusi vizsgaidőszak, amikor a magyarból középszinten vizsgázóknak József Attila Elégia és Radnóti Miklós Nem tudhatom... című költeményét kellett összevetniük a megadott szempontok alapján.

Karanténba kerülnek a dolgozatok

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik. A sulilife.hu percről percre tudósít az eseményekről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában