Abszurd dráma

2021.05.14. 07:00

A Weöres Sándor Színházban gyötrik egymást

Az abszurd dráma klasszikusa, Samuel Beckett A játszma vége című színművéből Zsótér Sándor rendezett előadást a Weöres Sándor Színházban. A héten újabb elmaradt téli bemutatót pótol a társulat. Beckett ma 19 órától a Premier-bérletben lesz velünk.

VN

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Ahogy az ajánló mondja: A játszma vége először francia nyelven született meg, később maga Beckett lefordította angolra. 1957. április 1-jén mutatták be Londonban és még ugyanebben a hónapban Párizsban, ugyanabban a szereposztásban. Az ősbemutató egyik szereplője, Roger Blin írja: „Két lényt látunk, akik gyötrik egymást, akik játszanak egy játszmát, mint mondjuk egy sakkjátszmát, és jegyzik a lépéseket, egyiket a másik után, mégis annak, aki tud mozogni, talán nagyobb esélye van kiszállni a játszmából, csakhogy össze vannak kötve, összeköti őket valamiféle gyengédség, ami sok gyűlöletben és szarkazmusban mutatkozik meg, és mindenekelőtt játékban. […] Olyan játékot játszanak egymással, ami végig csúfondáros bizonytalanságban tart, hogy a Clov nevű szereplő elmegy-e, vagy sem. […]”

Szombathelyen Hamm szerepében Nagy-Bakonyi Boglárka, Clov: Major Erik, Nagg: Szerémi Zoltán, Nell: Németh Judit. Díszlettervező: Ambrus Mária, jelmeztervező: Benedek Mari, dramaturg: Ungár Júlia. Fordította: Ambrus Mária és Ungár Júlia. Szünet nélkül játsszák a Márkus Emília Teremben, a járványügyi előírások szigorú betartásával.

Kiemelt képünkön: Hamm: Nagy-Bakonyi Boglárka, Clov: Major Erik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában