Szentelés

2021.05.17. 11:30

Bővült, megújult a 140 éves templom Toronyban – Ráadásként 15 milliós pluszforrás is érkezett

Csaknem ötven négyzetméterrel bővült a Szűz Mária neve templom, részben a hívek adományainak köszönhetően. Dr. Perger Gyula plébános bejelentette, van már pénz a tervezett stációkra is. A felújított templomot dr. Székely János megyés püspök áldotta meg.

Budai Dávid

Torony templom szentelés 140 éves évforduló, 20210516, ut, Torony, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Ünnepi szentmisével ünnepelték vasárnap délelőtt a templom felújítását és kibővítését, valamint felépítésének 140 éves évfordulóját. Az ünnepség kezdetén dr. Székely János megyés püspök megáldotta a hívekkel zsúfolásig megtelt templomot: „Mindenható örök Isten, áraszd ki áldásodat, kegyelmedet erre a helyre, add meg bőséges ajándékodat mindazoknak, akik itt segítségedet kérik, és hogy igédnek és szentségeidnek ereje megerősítse híveid szívét, Krisztus, a mi urunk által.” A püspök szentbeszédében, két nehéz és tragikus életút kapcsán, a megbocsátás fontosságáról beszélt. A templomot és a beruházást dr. Perger Gyula plébános mutatta be.

1880 februárjában a toronyi hívek kérését Nagy Nándor dozmati plébános tolmácsolta Szabó Imre megyés püspöknek: templomot szeretnének építeni községükben. Brenner János megyei építész tervei nyomán hamarosan el is kezdődött az építkezés, és 1881. május 8-án elkészült a templom. A hívek akkor megfogadták, a tatarozás költségeit a jövőben ők állják, ragaszkodásuk jele volt az is, hogy a templomot 1933-ban sekrestyével bővítették.

Az elmúlt tíz esztendőben is jelentős fejlesztések történtek – hangsúlyozta a plébános. Elsőként a templomkeresztet erősítették meg, majd beszerelték a harangjátékot, ezt követte az épület teljes külső felújítása, festése, a torony bádogozása.

Régi vágyuk teljesült, amikor a korábban egyszínű belső teret neobarokk festéstechnikával díszítették, illetve amikor csaknem száz méter hosszúságban új kerítést építettek a templom és a plébániaház köré.

A hívek nagy száma miatt tavaly merült fel, hogy a templomot mintegy ötven négyzetméterrel kibővítsék, és ha már ezt megtették, beszerelték a gázfűtést és kicserélték a padlóburkolatot is, az egykori sekrestyét pedig templomtérré alakították. Az ősök szándéknyilatkozata 140 év elteltével is kötelez – fogalmazott dr. Perger Gyula, aki megköszönte a híveknek, hogy nem felejtették el: a falu központja és szíve a templom. Az említett beruházások harmadát ugyanis a hívek adományaiból állták, a második harmadot kormányzati források tették lehetővé, míg a harmadik harmad a püspöki hivatal érdeme.

Elhangzott továbbá, a templom most újabb 15 millió forint támogatást kapott, köszönhetően az egyébként az ünnepségen is jelen lévő dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, országgyűlési képviselő közbenjárásának, így folytathatják a térkövezést, és lehetőség lesz régi álmuk megvalósítására, a keresztúti stációkat is elhelyezhetik a templomudvar északi oldalán.

A plébános elmondta, számára az a legnagyobb ajándék, hogy a mostani templommegáldás nemcsak a toronyiaknak ünnep, hanem ugyanolyan öröm ez a dozmatiaknak, séieknek és bucsiaknak is:

– Tudunk kölcsönösen örülni egymás sikereinek, tudunk közösen imádkozni templomainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában