Fejlesztés

2021.05.12. 14:00

Duplájára nőtt a Leier jánosházi üzemének kapacitása

Szijjártó Péter kedden jelentette be a Leier-csoport 6,5 milliárd forintos fejlesztését, amiből 1,5 milliárd a Jánosházán található üzemnek jutott.

Budai Dávid

DCIM100MEDIADJI_0325.JPG

Fotó: VN/Leier-csoport

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt, illetve hajtott végre a magyar építőanyag-ipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier-­csoport – mondta a külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 656 millió forint támogatást biztosít a három helyszínen megvalósuló beruházáshoz, amely 1240 munkahely megtartását és további 20 új munkahely megteremtését eredményezi.

A Leier Magyarországon kilenc gyárral rendelkezik, ezekből szolgálja ki az országban működő ­építőipari vállalatok projektjeit és a szomszédos országok piacait, így a mostani beruházások a magyar export további növekedéséhez is hozzájárulnak.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, a cég 37 éve gyárt építőanyagokat Magyarországon. A mostani beruházással Hajdúszoboszlón megvalósul a Leier legnagyobb betoncserépgyára, amelynek éves kapacitása el fogja érni a 220 ezer tonnát. Az itt gyártott cserepeket a legmodernebb technikával készítik majd és azok száz százalékban újrahasznosíthatók lesznek. A gyár építése jelenleg még zajlik, a termelés idén ­augusztusban kezdődhet meg.

Kérdésünkre az ügyvezető kitért a jánosházi fejlesztésre is. Az itteni üzembővítés tavaly nyáron kezdődött és idén év elején fejeződött be. A meglévő mellé egy új betonelemgyártó gépsort telepítettek, és az új, ezer négyzetméteres csarnokban már meg is indult a termelés. A másfél milliárdos beruházással gyakorlatilag megduplázták az üzem kapacitását, összesen nyolc munkahelyet teremtve ezzel, amelyből hatot már be is töltöttek. Mint azt az ügyvezető hangsúlyozta, a térkövek, kerítéselemek iránt jelenleg óriási a kereslet, ugyanis a világjárvány miatt nagyságrendekkel kevesebbet utazó emberek több időt fordítanak saját otthonuk szépítésére és a régóta halogatott kocsifeljárót vagy teraszt most megépítik.

Komlós Andor elmondta, akárcsak a hajdúszoboszlói gyár esetében, a Vas megyében alkalmazott technika is teljes mértékben környezetbarát, ahogyan az itt készült termékek is száz százalékban újrahasznosíthatók.

Kiemelt képünkön: Az idén elkészült másfél milliárd forintos beruházással a jánosházi üzem kapacitása megduplázódott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában