felelős szülők

2021.05.09. 06:50

Élményalapú tanulás, kreatív pillanatok otthon – Szakember ad tippeket a minőségi időtöltésre

Legutóbb azt jártuk körbe, milyen hatással lehet a járványhelyzet az óvodás korú gyermekek fejlődésére. Ezúttal otthon is végezhető, egyénre szabható ügyességi, részképesség-fejlesztő gyakorlatokat ajánl Korcsmáros-Kánnár Edina óvodapedagógus.

Tóth Kata

20210503 Korcsmáros Kánnár Edina óvodapedagógus, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az egyik szombathelyi óvoda 28 fős vegyes csoportjának óvó nénije Edina. Nemrég indított Nevelgető oldala otthonra szánt fejlesztőjátékokkal, egyéb, gyermekneveléshez kapcsolódó tartalmakkal, szakmai cikkekkel bárkinek hozzáférhető a közösségi oldalon. Létrehozásában az motiválta, hogy ötleteket adjon a szülőknek a gyerekekkel való minőségi időtöltésre.

– Minőségi minden olyan idő, amikor csak egymásra figyelünk, beszélgetéssel, közös játékkal vagy éppen kézműves-tevékenységgel. A lényeg, hogy a gyermek az osztatlan figyelmünket kapja. Az oldalra két-háromnaponta töltök fel otthon megvalósítható, különösebb előkészületet és speciális hozzávalókat sem igénylő játékokat. Ötleteket kaphatnak a szülők szinte minden olyan területen, amit az óvodai nevelés országos alapprogramja is kimond. Például kézműves-ötleteket, környezeti ismereteket, mozgásos videókat, verseket és mondókákat, amelyek az ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódnak vagy az évszakok köré csoportosulnak. Az óvodai mindennapokat szeretném átadni online formában, elsősorban a 3–6 éves korosztályt megcélozva, de vannak kisebb gyermekeknek is alkalmas és bonyolultabb, kisiskolásoknak is kihívást jelentő feladatok. Minden gyereknek más a fejlettségi szintje, a szülők a saját gyermekükre tudják szabni a tevékenységeket – mondja.

És mutatja az egyik legfrissebb ötletét, amelyet a madarak és fák napja ihletett: egy nagyobbacska tálcán – érzékelődobozon – lombos fát formált, amelynek a törzse só-liszt gyurma, barna temperával színezve, a lombkoronája pedig zöldre színezett rizs. (A rizst zárható nejlonzacskóba rakja, temperát nyom a zacskóba, összerázza, és már kész is.) Gyöngyök és hobbiboltban vásárolható, de akár papírból is kivágható, színezhető baglyok, kismadarak, pillangók kellenek még – a színek szerinti párosítást gyakorolják a kicsik, és a számfogalom kialakításában is segít a figyelemfelkeltő, vidám játék.

Edina hangsúlyozza, hogy az élményalapú tapasztalatszerzés a cél, közben megismerik a gyerekek a különböző eszközök, anyagok és technikák használatát, majd a gyermek kreativitásának utat hagyva ez szabad játékká alakul.

A múlt vasárnapi anyák napja ihlette a Boldog anyák napját! feliratú, ugyancsak otthon elkészíthető papírplakátot, amelynek a sablonját kérésre több családnak átküldte már Edina. A gyerekek egy kis ablakba rajzolják az anyukájukat, illetve egy virág szirmain megkezdett mondatokat tetszés szerint fejezhetnek be, amelyek mind az anyukájukhoz kapcsolódnak.

A plakát alján beváltható anyák napi kuponok sorakoznak: egy-egy alkalomra anya helyett más lesz a kávé- és a szennyesruha-felelős, más vállalja át a rendrakást. A borítékot tartó mackónál pedig az a gyermek feladata, hogy készítsen egy kedves rajzot anyának. A Föld napja közeledtével a bolygók témakörében készített érzékelődobozt, ami nemcsak a matematikai tapasztalatok megszerzésében segíti a gyerekeket, hanem új ismeretek elsajátításában, vagy a meglévők gyakorlásában is.

Az érzékelődobozoknak nagy rajongója Edina. – Rendkívül sok területen mutatkozik meg fejlesztőhatásuk, még akkor is, ha csak saját kedvükre tapogatóznak bennük a gyerekek. Fejlesztik a taktilis (tapintásos) érzékelést, a figyelmet, a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt, a kreativitást. Bármilyen témához jól illeszthetők, mindig aktuálisak. Egyszerű, könnyen beszerezhető eszközökből összerakhatók. Átalakíthatók, a gyermek egyéni érdeklődése és képessége szerint formálhatók – vallja.

A Nevelgető oldal eddigi fogadtatása nagyon pozitív. Edina még több gyermekneveléssel, a gyerekek fejlődésével kapcsolatos tudnivalót szeretne majd megosztani, be akarja mutatni az óvodai életet. Blog, fórum és honlap is szerepel a hosszú távú tervei között, de hagyja azt is, hogy formálódjon az oldal, amerre viszi a célközönsége. Addig pedig rajzol, alkot szívvel-lélekkel. A szülőknek, gyerekeknek is ezt kívánja.

Kiemelt képünkön: Az érzékelődobozok fejlesztik a tapintásos érzékelést, a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt – mondja Korcsmáros-Kánnár Edina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában