Gyász

2021.05.25. 19:15

In memoriam Dr. Gál László (1941–2021)

A Sporttudományi Intézet oktatói és a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület tagjai megrendülten búcsúzunk Dr. Gál Lászlótól. Szombathelyen és a Dunántúlon biztosan nincs sportember, aki ne igazi és nyomot hagyó tanárát, edzőjét, támogató és egyben követelő kollégáját vagy évtizedes jó barátját tisztelné Tanár Úrban.

Szoese 60, 20191126, ut, Vas Népe / Unger Tamás, Szombathely Dr. Gál László tiszteletbeli elnök

Fotó: Unger Tamás

Dr. Gál László 1974 óta alakítója a felsőoktatásnak, leginkább a sportszakemberképzésnek, illetve az egyetemi sportegyesület életének Szombathelyen. A Szombathelyi Tanárképző Főiskola testnevelőtanár-képzését 1976-tól tanszékvezetőként, 1991-től már a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola intézetigazgatójaként egyengette. A felsőoktatás izgalmas időszakában – amikor elindult a szabad szakpárválasztás, a kreditrendszer vagy szűkebb szakterületünkön a képzés az újabb sportszakokon – az intézmény főigazgató-helyettese (1992–1996), 1996–2001 között főigazgatója volt. A szombathelyi felsőoktatással egyidős Szombathelyi Egyetemi Sportegyesületnek sokáig ügyvezetője, majd elnöke, haláláig örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Szakmai elismertségét a sporttudományban, a sportképzésekhez köthető szervezetekben, az egyetemi sport­életben betöltött tisztségei és elismerései fémjelzik. Alapító tagja volt a Magyar Sporttudományi Társaságnak, a Sportegyesületek Országos Szövetségének, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS), amelyben alelnökként is tevékenykedett. 2001-ben kapta meg a MEFS Sportért Életműdíját, és beválasztották a MEFS elnökségének tevékenységét segítő, kilenctagú Professzori Tanács tagjai közé 2020-ban. Számtalan elismerése közül kiemelkedik a 2013-ban elnyert miniszteri kitüntetés a Kerezsi Endre-díj, de Szombathely város Életműdíja, valamint a Vas Megye Sportjáért kitüntetés is gazdag és eredményes szakmai életútját jelzi. 2014-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemtől, majd 2017-ben a jogutód Eötvös Loránd Tudományegyetemtől is professor emeritus címet kapott több évtizedes kiemelkedően magas színvonalú, hazai és nemzetközi oktató tevékenysége, tudományos teljesítménye, a tudományos utánpótlás nevelésében való részvétele, valamint az oktatás és kutatás terén végzett szakmai, közéleti tevékenysége elismeréseként.

De idézzük fel a Tanárt, az Embert is. Több ezer testnevelő tanárnak és sportszakembernek van felejthetetlen története emberségről, szaktanácsról, vidám sztorikról, amik belekerültek Tanár Úr nagy füzeteinek egyikébe, és amiket pontosan vissza­idézett bármelyik évfolyamtalálkozón.

Tanár Úr! Múlt héten jelen voltál – mint mindig – az online intézeti értekezleten. Kedden még véglegesítettük a júniusi Sporttudományi Kongresszus részvételi tervét. Minden a szokásos munkatempóban haladt, és most vége. Felfoghatatlan. Isten veled, Tanár Úr! Nyugodj békében!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában