Harmonikával az eső ellen

2021.05.26. 07:00

Megnyílt a szalafői vasárnapi piac, egyre több attrakció várható

Pünkösd vasárnapján az esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a kis őrségi piacra. Az önkormányzat által életre hívott vásár a tervek szerint nemcsak az árucsere helyszíne lesz, hanem programokkal megtöltött közösségi tér is.

Gyöngyössy Péter

Fotó: VN/Kemencei Ilona

Szalafőn pünkösdvasárnap nagy volt a forgalom: önkormányzati szervezésben vásártérré alakult a kis település központja. Az esős hideg sem rettentette el az érdeklődőket. Lugosi Arnold polgármester kérdésünkre elmondta: ez volt az első piaci napjuk, de hosszú távon gondolkodnak. Mostantól késő őszig minden vasárnap lesz Szalafőn piac. A turisztikai szezont szeretnék kihasználni, ezzel is helyzetbe hozni a helyi termelőket. A meglévő pajtával és egy rendezvénysátorral komfortos körülményeket teremtettek: fedél van az árusok fölött. A polgármester szerint még sok munka lesz a megfelelő infrastruktúra kiépítésével, de véleménye szerint az elmúlt hétvégének biztatóak a tapasztalatai.

Molnár Márk önkormányzati képviselő – a kezdeményezés motorja – elmondta: az első vásárnapon 17 árus telepedett ki a portékáival. A legmesszebbről egy zalalövői árus érkezett. Volt sajt, füstölt húsáru, zöldség, gyümölcs, lehetett kapni szörpöket, lekvárokat, tökmagolajat, palántát. Több kézműves is kipakolt, textilbabákat, csuhéfi gurákat, ékszereket is kínáltak. A szervezők számára fontos, hogy a jó minőségű helyi termékek megvásárlásán kívül kellemes időtöltéssé váljon a kis piac. A környéken élő muzsikusok közül többen vállalták, hogy igazi vásári muzsikával szórakoztatják a betérőket. Vasárnap Mogyoró Hedvig harmonikázott. Molnár Márk megjegyezte azt is: jó a helyszín, mert aki a főúton közlekedik például a Pityerszer felé, itt mindenképpen áthalad. Pünkösdvasárnap több busz is megállt, az esős időben vonzó programnak bizonyult a fedett piac.

A piac vasárnap 9-től 13 óráig lesz nyitva, de a tervek között szerepel egy hétköznapi esti piac is. Ehhez várhatóan tábortűz és sütögetés is kapcsolódik majd, sőt: tüzes zsonglőrök is emelik a piac fényét. Ez az attrakció várhatóan 17 órától 21 óráig csábítja a látogatókat. Az önkormányzat szeretné folyamatosan fejleszteni az új közösségi teret. Kitettek egy ládikót, ahova várják az ötleteket. Már az első alkalom után is érkezett több javaslat, így legközelebb már a nyitvatartás és a piac térbeli rendje is jobban igazodik az igényekhez.

Kiemelt képünkön: Sikerrel debütált a pünkösdi hétvégén a szalafői piac: a helyi termelők mellett kézművesek is kipakoltak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában