Magyar falu program

2021.05.20. 07:00

Modernebb gépjárművel vonul a köcski Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Gyakorlat keretében vették birtokba a köcski önkéntes tűzoltók a Magyar Falu Program jóvoltából vásárolt új gépjárműfecskendőt.

Civil/Sali Zsolt

Fotó: VN/Sali Zsolt

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet a köcski Önkéntes Tűzoltó Egyesületet sem kímélte. A tavalyi és az idei év során eddig számos olyan rendezvény maradt el, amelyen a korábbi években az egyesület aktívan részt vett.

Fotók: VN/Sali Zsolt

Ennek ellenére azonban az élet nem állt meg. A 2020-as évben Magyarország Kormánya a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében lehetőséget kínált a civil szervezetek részére is, közösségi tevékenységek és az ehhez szükséges feltételek támogatására. A köcski Önkéntes Tűzoltó Egyesület a pályázat keretében gépjármű beszerzésre pályázott, melyet a bíráló Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásra érdemesnek minősített, és ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Ezzel az egyesületnek lehetősége nyílt egy, a korábbi IFA típusú gépjárműfecskendőnél lényegesen modernebb, jobban felszerelt gépjármű beszerzésére egy Steyr 13S23 formájában. A jármű a pályázatban megfogalmazott kritériumoknak maradéktalanul megfelelt, azt túl is teljesítette: kétezer liter oltóvíz kapacitás, hét szállítható személy, terepfokozat, négykerék hajtás, gyorsbeavatkozó, nagynyomású szivattyú, öt tonna teherbírású csörlő, fényárboc.

A veszélyhelyzeti korlátozások enyhülésének köszönhetően az egyesület tagjai az elmúlt hétvégén tartott gyakorlat keretében vették hivatalosan birtokba a gépjárműfecskendőt. A gyakorlat során megismerkedtek a tűzoltók a jármű sajátosságaival, a málhatérben elhelyezett eszközök helyével. Kipróbálták a gyorsbeavatkozót, a tetőágyút, gyakorolták az avaroltást menet közben. Természetesen egy gyakorlat nem elegendő a jármű megbízható használatához, de a tagok lelkesedése a biztosíték arra, hogy mindent megtesznek a lehető legjobb végeredményért.

Az ÖTE tagjai bíznak benne, hogy a veszélyhelyzet fokozatos feloldását követően a falu lakosságának is be tudják mutatni az új gépjármű fecskendőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában