csodák pedig vannak

2021.05.13. 20:00

Létezik ilyen? Teljes egészében kátyúmentes lett az egyik vasi kisváros

Jelentős terhelést kapott a vasútállomáshoz vezető Toldi utca a GYSEV Zrt. 2017-ben történt vasúti tartálykocsi-balesete miatti kárelhárítás következtében. Az út a Magyar Közút NZrt. kezelésében van – tavaly év végén megállapodtak a vasúttársasággal, hogy közös teherviseléssel, a közút kivitelezésében állítják helyre.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

A szennyezett talaj elszállítása és a helyreállítási munkák miatt összesen mintegy 38 ezer tonnányi anyagmozgatás történt az útszakaszon, ami az addig sem túl jó útállapotokat jelentősen rontotta. A régi makadám rendszerű útalap helyenként elvesztette teherbírását, a burkolat deformálódott, széle töredezetté vált. A GYSEV Zrt. és a Magyar Közút NZrt. közös költségviselés mellett az utca teljes szélességet érintő burkolat-felújításáról állapodott meg, amelyet a Magyar Közút Nzrt. Vas Megyei Igazgatósága saját kivitelezésében végzett el – tájékoztatott a bejáráson Böröcz Miklós megyei igazgató.

Az 504 méter hosszú útra az eredeti 3,7–4 méteres szélességben átlagosan 6 centiméter kiegyenlítő, majd 5 centiméter kopó-melegaszfalt réteget építettek be. A padka feltöltéséhez mindkét oldalon teherbíró mészkövet használtak fel. A munkák május elején befejeződtek, már az aknafedlapokat is megfelelő szintre helyezték.

A hitel nélkül gazdálkodó települések támogatásaként kaptak a kormánytól jelentős összeget, hogy az összes városi tulajdonú utat felújítsák, egyedül a Toldi utca maradt ki, ennek nem az önkormányzat a kezelője. Most teljes egészében kátyúmentes lett Vép, mondta a bejáráson Kovács Péter polgármester.

Ágh Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: – A város az elmúlt években és ciklusokban jelentős útfelújításokat tudott végezni. Komoly kormánytámogatással fel tudták újítani saját útjaikat, tavaly a Magyar Falu Programban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában tavaly közel félmilliárd forintból újult meg a város „főbejárata”, a 8445-ös jelű Vép–Nemesbőd összekötő út 2,6 kilométeres szakasza, amely az M86-os autóútra visz ki. A harmadik ütemben a közút az utolsó nagy feladatát is teljesítette a Toldi utca aszfaltozásával. Vép a vasi városok között az útfelújítások tekintetében a legjobbak között van.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter, Kovács Péter és Böröcz Miklós az új aszfaltburkolatot kapott Toldi utcán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában