szép otthon

2021.05.09. 07:00

Tippek a meghitt hangulatú hálószoba kialakításához

Akár egy tágas helyiség, akár csak egy kis kuckó, a hálószoba az otthonunk legintimebb tere. A pihenés és a feltöltődés helyszíne, ahol ideális esetben nincsenek különböző ingerforrások. Néhány aprósággal még inkább személyessé, barátságossá tehetjük itt a hangulatot.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Jó, ha a hálószoba távol esik a hangok, zajok forrásától, azaz nem a konyha mellett kap helyet, nem a nappaliból nyílik az ajtaja, és talán még a szomszéd sem nyírja a füvet a fal túloldalán. Számos modern, és egyben mutatós hangszigetelési megoldás létezik, adott esetben ezen is érdemes elgondolkodni.

Ágy, éjjeliszekrény, olvasólámpa biztosan helyet kap a hálószobában, de gyakran ide kerül a könyvespolc és a gardróbszekrény is. Az elrendezésnél érdemes arra figyelni, hogy 50-60 centiméter járótávolság maradjon a fal és a fekhely között. A berendezés terén igyekezzünk megtalálni az arany középutat: a túl sok bútor nyomaszt, a túl minimális pedig rideg hatást kelthet ez esetben.

A fal színét és a dekorációt célszerű összehangolni: a halványzöld és lila, valamint a pasztelles árnyalatok pihentetően hatnak, segítik az elalvást. A fehér is jó megoldás lehet, ha a kiegészítőkkel és a fejvég mögötti tapétával ellensúlyozzuk a steril hangulatot. Meghatározó az ágytakaró színe, ezt lehetőleg igazítsuk a függönyhöz és a szőnyeghez. Bár nem szereti mindenki pakolással kezdeni és befejezni a napot, igazán intim hangulatot varázsolnak a díszpárnakupacok. Sokak szerint tükröt nem jó tartani ebben a helyiségben, a növények viszont segítenek a stressz csökkentésében.

A központi világítás mellé ajánlatos helyi fényforrásokat is telepíteni a hálószobában. Modernek a süllyesztett megoldások, praktikusak az állítható fényerejű vagy változtatható színű darabok. Egyúttal gondoljunk az árnyékolásra is: redőny, reluxa vagy spaletta mellett is jól jöhet a behúzható sötétítő függöny. Bár a mai, modern világban egyre nehezebb megállni: lehetőleg ne telepítsünk számítógépet és televíziót a háló szobába. Az elektroszmog csak akadályozza a nyugodt feltöltődést.

Kiemelt képünkön: Intim hangulatot varázsolnak a díszpárnakupacok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában