múltidéző

2021.06.06. 06:50

55 évvel ezelőtt adták át a szombathelyi sporttelepet és a KRESZ-parkot

1966-ban, nyár elején két nagy volumenű átadásra is sor került a vasi megyeszékhelyen. Egyrészt elkészült a korszerűsített városligeti sporttelep, másrészt felavatták a közlekedési és játszóparkot.

VN

Fotó: Kosztolánczy Tibor/VAML

Parkokat Szombathelynek! Ezzel a mottóval indult 100-120 évvel ezelőtt a vasi megyeszékhelyen a fás ligetek, közparkok építése. Ennek eredményeként alakították ki az eredetileg Nagy Práter néven szereplő, majd Puskin-parkká avanzsált, végül egyszerűen csak Közlekedési parknak nevezett területet az új víztorony körül.

Ez utóbbi elnevezésre 1966-ban került sor, amikor közlekedési és játszóparkot alakítottak ki a fás liget déli részén. A köznyelvben csak KRESZ-parkként emlegetett teret többnyire társadalmi munkával alakították ki.

A KRESZ-park 1966-ban Fotó: Kosztolánczy Tibor/VAML

A több száz méter hosszú úthálózat alkalmas volt arra, hogy nemcsak az iskolások, de az óvodások is játékosan megismerhessék az alapvető közlekedési szabályokat. A KRESZ-táblák mellett közlekedési lámpákkal is ellátták a gyakorlópályát, mi több, vasúti átkelőt is beiktattak a „miniváros” kacskaringós úthálózatába.

A gyerekek a későbbiekben kisebb kerékpárokat és pedálos kisautókat kölcsönözhettek, hogy azokkal tapasztalják meg a városi közlekedés íratlan szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában