közlekedésbiztonság

2021.06.10. 12:20

A figyelmetlenség megöl! – A vasúti átjárókkal kapcsolatos veszélyekre hívja fel a figyelmet a GYSEV

A GYSEV Zrt. immár hat éve csatlakozott az Európai szintű ILCAD – Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap elnevezésű rendezvényhez, melynek idei mottója: A figyelmetlenség megöl! (Distraction kills!) Azaz a vasúti átjáró veszélyes hely, azt megközelíteni fokozott óvatossággal szabad.

vaol.hu

Fotó: GYSEV Zrt.

A vasúti átjáró kapcsolódási pont a közúti és a vasúti infrastruktúra között. Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság 1968. évi Közúti Közlekedési Egyezménye és a KRESZ szerint a vonatoknak elsőbbsége van, a közúthasználóknak és a gyalogosoknak pedig követniük kell a közlekedési táblák és a fényjelzések utasításait annak érdekében, hogy biztonságosan át tudjanak kelni és ezáltal védve legyenek bármilyen nem rendeltetésszerű használatra vagy helytelen viselkedésre visszavezethető elütéstől és attól, hogy esetleg veszélyeztessék a vonaton utazók, a vonatszemélyzet és mások biztonságát.

A vasúti átjáró használata mindaddig biztonságos, amíg az azon átkelők azt megfelelően használják. Mindezek ellenére mindig számítani kell a veszélyre, a vonat és a közúti jármű ütközésének a következményei pedig drámaiak lehetnek. A globális áru- és személyforgalom – közúton és vasúton egyaránt – jelentősen növekedett az elmúlt évtizedekben, s ez megnövelte a vasúti átjárón való ütközés kockázatát is.

A vasúti átjáróban történt balesetek számának csökkentése miatt az idei évben a vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen egy soproni és egy szombathelyi vasúti átjáróban végeznek figyelemfelhívó ellenőrzéseket. Az akció keretében szóbeli tájékoztatással, kérdőívekkel, kiadványokkal és szórólapokkal hívták fel a közlekedők figyelmét a kulturált, felelősségtudatos közlekedésre. A határ közelsége mellett a külföldi – elsősorban az ausztriai – gépjármű vezetők által a vasúti átjárókban okozott magas baleseti szám miatt a két ország eltérő vasúti átjárók szabályainak különbségeit is érintette a rendezvény célja – derül ki a GYSEV közleményéből.

A „Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elsődleges célja, hogy rámutasson a felelős, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára. A szervezők szerint a sokszor emberéleteket követelő tragédiák nagyobb odafigyeléssel, a közlekedési szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének.

A vasúti átjárókban a balesetek több tíz évre visszamenőleg szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be, a vasúti járművekben komoly kárt, az utasainknak pedig komoly késés és ezzel türelmetlenséget okozva. A súlyos következménnyel járó tömegszerencsétlenségek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére is.

A kampány keretében június 10-én, csütörtökön, két nagyvárosban két forgalmas vasúti átjáróhoz települtek ki a vasúttársaság és a rendőrség munkatársai. A helyszín kiválasztásakor elsődlegesen a nagy gépjármű, gyalogos és kerékpáros forgalmú vasúti átjárókon volt a hangsúly. A rendőrök a közúton közlekedőket ellenőrizték, a GYSEV közlekedésbiztonsági szakemberei szórólapokkal és szóbeli tájékoztatással hívják fel az átkelők figyelmét a kockázatokra.

Az akció keretein belül a vasúti szakértők vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. Emellett megfigyelik az áthaladó vonatokon az előírt jelzéseket és a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

A rendezvény egyik különlegessége volt, hogy a soproni Batsányi utcai vasúti átjáróban kb. 5 percre a vasúti szakemberek kikapcsolták a fénysorompó jelzéseit, így a sötét jelzés mellett a közlekedési szabályok betartása és betartatása volt a cél. Természetesen ebben az időszakban vasúti közlekedés nem volt, azonban ezzel kiemelt cél volt, hogy a közúton közlekedők a vasúti átjáró hibája esetén a gyakorlatban mennyire képesek alkalmazni a KRESZ vonatkozó előírásait.

A GYSEV Zrt. Youtube csatornáján a magyarországi főbb vasúti átjárókat érintő közlekedési szabályokról ITT kaphat részletes információkat.

A Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap céljáról, és figyelemfelhívó kampányról bővebb tájékoztatást és érdekes tartalmakat ITT olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában