Műalkotásokkal fogalmazták meg

2021.06.28. 07:00

A független Szlovén Köztársaság harmincadik születésnapján

Ezekben a napokban szerte az anyaországban és a határon túli szlovén közösségekben is a szlovén államiság 30. évfordulóját ünneplik. A Magyarországi Szlovének Szövetségének (MSZSZ) megemlékezése napra pontosan június 25-ére, a független Szlovén Köztársaság kikiáltásának évfordulójára esett.

Tersztyánszky Krisztina

20210626 Szlovénia 30 éves, Szentgotthárd, Szendi Péter, vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Szlovén Kulturális és Információs Központban tartott ünnepélyes megemlékezésen részt vett Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete, Metka Lajnscek szentgotthárdi szlovén főkonzul, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, dr. Orbán István, a járási hivatal vezetője, valamint a gorickói és rábavidéki települések polgármesterei.

A házigazda részéről Hirnök József, az MSZSZ elnökhelyettese mondott köszöntőt, megosztva a közönséggel a harminc évvel ezelőtti személyes élményeit. A határon túlról Jozef Skalic, Kuzma község polgármestere mondott köszöntőt, egyebek között kiemelve: az egymás mellett élő népeknek elsősorban egymás nyelvét kellene megismerniük, hogy könnyebben kialakuljanak az őszinte jószomszédi kapcsolatok. Biztatta a rábavidéki szlovén közösséget: legyenek büszkék rá, hogy ők jelentik a hidat Szlovénia és a szomszédos Magyarország között.

A továbbiakban az ünneplőknek felemelő élményben volt részük: a muravidéki öttagú Aeternum férfi-vokál­együttes adott elő szlovén dalokat, illetve olyan örökzöld melódiákat is, mint Leonard Cohen Alleluja című dalát. A közönség visszatapsolta a kristálytisztán éneklő vidám vokalistákat, akik később, a vacsora mellé is szolgáltattak jó hangulatú műsort.

 

A megemlékezéssel egy időben különleges tárlat is nyílt a Szlovének Házában: Kovács Andrea, az MSZSZ elnöke mutatta be a közönségnek. A szövetség a jubileumhoz közeledve pályázatot hirdetett Slovenija Zame, azaz Szlovénia nekem címmel. A felhívással mindazokat megszólították, akik szerették volna kifejezni Szlovéniával kapcsolatos érzéseiket, benyomásaikat, megfigyeléseiket és nézeteiket. Az elnök asszony köszönetet mondott a pályázóknak, akiknek alkotásai megtekinthetők a Szlovén Kulturális és Információs Központ galériájában. A résztvevők különböző technikákat alkalmaztak.

Érkeztek rajzok, festmények, grafikák, montázsok, illetve gyurmából, csuhéból és papírból készült kiállítási tárgyak. A pályaművek motívumai között megjelennek Szlovénia gyönyörű tájai, szimbólumai és sajátosságai. Találkozunk a sárkányszimbólum többféle változatával, csakúgy, mint a Radio Monoster kakasával. Tányérokon a jellegzetes szlovén fogások makettjei csábítanak, síkban, térben egyaránt megjelennek a tiszteletet parancsoló havas hegycsúcsok.

A pályázatra elküldték alkotásaikat a felsőszölnöki, az apátistvánfalvi és a szentgotthárdi általános iskola tanulói, a két szentgotthárdi középiskola diákjai, valamint a Vas megyei Pável Ágoston-díj idei díjazottja, Doncsecz Ilus.

Az elnök asszony megragadta az alkalmat, hogy az egész szlovén közösség nevében gratuláljon az idei év két másik díjazottjának is. Fodor Sándorné Mariann-nak a Nemzetiségekért állami kitüntetés elnyeréséhez, valamint Bedics Sándornak, aki a Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjat vehette át. Az évfordulós pályázatra visszatérve Kovács Andrea így fogalmazott:

– A beérkezett művek arról tanúskodnak, hogy mi, rábavidéki szlovének büszkék vagyunk Szlovéniára, har­minc­éves működésének eredményeire. Az önálló Szlovénia nagyban hozzájárult közösségünk megerősödéséhez, a sikerek elérését ösztönző célok kitűzéséhez.

Hozzátette: az ünnepi jókívánságok mellé sok sikert kíván Szlovéniának az elkövetkező európai uniós tanácsi elnöki tisztéhez.

A harmincéves jubileum és az elnökség kezdete kapcsán július 2-án, pénteken 17 órától a főkonzulátuson tartanak ünnepi fogadást. A rendezvényen ünnepi beszédet mond Alojz Kovsca, a Szlovén Köztársaság Nemzeti Tanácsának el­nöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában