Bemutató

2021.06.10. 07:00

A Kárpát-medencei verbunk táncok napjára a vasiak is készülnek

Három vasi együttes is készül a Kárpát-medencei verbunk napjára, amit június 12-én, szombaton rendeznek több helyszínen. Nem maradhat ki a bemutatókból a gencsi verbunk sem.

Merklin Tímea

A verbunk napját a Hagyományok Háza szervezi első alkalommal, de mindjárt Kárpát-medencei kiterjesztéssel: Kapuvártól Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Nyíregyházáig és Budapestig szinte egy időben táncolja több száz táncos a különböző tájegységek verbunk táncait – tudtuk meg Varga Albin kultúrház- igazgatótól, a gencsapáti hagyományőrzők vezetőjétől. A nyugat-magyarországi kör­verbunkokat Kapuvár főterén láthatják az érdeklődők június 12-én, szombaton 15-17 óra között.

A gencsi verbunk Fotó: VN/Gencsapáti Művelődési Ház

– A rábaközi együttesekkel (Csorna, Kapuvár, Kóny, Szany, Szil, Vitnyéd) mutatjuk be táncos örökségünket. Vas megye és Gencsapáti nemzeti értéke a „gencsi verbunk”, amelyet a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Kópic Néptánccsoport férfi táncosainak tolmácsolásában láthatnak. Molnár Péter szerkesztésében a részt vevő együttesek 10–12 perces közös produkcióval mutatkoznak be a rendezvényen, minden egész órakor – tájékoztatott az igazgató.

A programról élő bejelentkezést láthatnak az érdeklődők a Hagyományok Háza közösségi oldalán, valamint mind az öt helyszínen film is készül.

A hagyományőrző nap jellegéről azt is megtudtuk, hogy Gencsapáti értéktárát, megyei értékeit, gasztronómiáját – egyebek között a kalinkót – is bemutatják Kapuváron, ahol a templom harangja 15 órakor a helyi verbunk dallamát játssza, ezzel veszi kezdetét a program.

Ezek is érdekelhetik