Képek a falakon

2021.06.11. 17:30

A művészek Joyce Ulysseséhez festenek képeket szombathelyi épületekre

Elkezdte az Ulysses című regényhez készülő 18 részes sorozat első részét festeni Szántó István, méghozzá az édesapja segítségével. Felállványozták az Aréna utcai óvoda parkoló felőli tűzfalát, arra készül a kép.

Merklin Tímea

Felállványozták az Aréna utcai óvoda tűzfalát

Fotó: Unger Tamás

Az elképzelés szerint évente gyarapodik majd a festett tűzfalak száma James Joyce Ulysses című regénye három fejezetének tizennyolc epizódjához kapcsolódva. Az ötletgazda Szántó István festőművész, akit lehívtunk az állványról beszélgetni, eközben 74 éves édesapja, Szántó György kitartóan festette tovább a hátteret.

– Először azt találtam ki, hogy legyen murális festészet Szombathelyen, a távlati célom pedig az, hogy ebből országos program legyen, mert a képzőművészetnek ez fontos megnyilvánulása, hiszen köztereken van a nagy nyilvánosság előtt, sokan látják – mondta Szántó István. – Nekem pedig az fontos, hogy ne a világ elől elzárkózva alkossak, hanem tegyek a lokális dolgokért, a helyi közösségért, és ezt én a vizualitásban tudom megvalósítani.

Felállványozták az Aréna utcai óvoda tűzfalát
Fotó: Unger Tamás

Ügyet, témát kerestem a murális festészet kivitelezéséhez, és eszembe jutott az Ulysses, amelyben a szerző a főhőst, Leopold Bloomot egy szombathelyi zsidó család sarjaként nevezi meg. Jó apropónak látszott 2021-ben erre építeni, hiszen Joyce pont száz éve, 1921. június 16-án fejezte be a regényt. Jeleztem ezt Prieger Szabolcsnak, és közösen szerveztük tovább. A Westwerk Művészeti Alkotóműhely és Kulturális Egyesület alelnökeként, murális műhelyének szakmai vezetőjeként indítottam el a kezdeményezést, aminek egyre több támogatója lett, köztük az ír nagykövetség, és tudtam kapcsolódni Szombathely Bloomsday programjához, így most a város is segít. Egy cég adott festéket, az állványt ugyan bérlem, de kedvezményesen.

Az erős napsütés miatt Szántó István szalmakalapban dolgozik
Fotó: Unger Tamás

Szántó István monumentális tervének a „Murális Műhely és Sympozion I.” címet adta, megfogalmazva azt a célt, hogy a murális festészet – mint a képzőművészet egyik legszenzuálisabb műfaja – a kortárs vizualitásban lehetőséget kapjon. Mivel az óriási falfestmények jellemzően a társadalmi nyilvánosság terei­ben, közösségi helyszíneken valósulnak meg. A műhely további célja, hogy elismert és kvalitásos művészek részvételével jöjjön létre.

Szombathelyen június 9-étől 16-áig zajlik a képzőművészeti esemény, vagyis a Bloomsdayre készül el. Szántó István már fest, pénteken pedig érkezik a Leopold Bloom képzőművészeti díjas Batykó Róbert, az acb Galéria egyik festőművésze, aki a Berzsenyi Dániel Könyvtár mögötti fogtechnikai labor oldalán fog murális képet létrehozni június 16-áig.

A festőművésznek 74 éves édesapja, Szántó György segít a munkában
Fotó: Unger Tamás

Szántó István azt is elmondta, hogy a hosszú távú elképzelés szerint – az önkormányzattal öt esztendőre szól az együttműködés – a murális festmények köre évről évre két-három-négy alkotással bő­vül majd, minden évben a megadott tematika szerint kell dolgozni Szombathely közterein, épületein. A meghívottak – kilétük még nem ismert – alkalmazhatnak díszítő­technikákat is.

A leendő helyszínekről annyit tudtunk meg, hogy a társasházak tűzfalai problémásak, mert a lakóknak megmutatják a tervezett képet, és ha csak egy is azt mondja, hogy például túl sötét tónusú, már nem lehet megcsinálni. Ennek ellenére már tíz helyszín biztosnak látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában