trianon

2021.06.06. 15:25

A Ság hegyen évente kétszer emlékeznek – Tábori mise is volt a Trianon-évfordulón

A trianoni békediktátum 101. évfordulója alkalmából vasárnap tartották a hagyományos megemlékezést a Ság hegyen. Az esősnek igérkező időjárás miatt emlékkereszthez meghirdetett ünnepségnek a Ság Hegyi Múzeum adott helyet.

Gyöngyössy Péter

20210606 Nemzeti összetartozás, megemlékezés, Celldömölk, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Celldömölkön vasárnap délelőtt tartották meg a hagyományos trianoni megemlékezést a Ság hegyen. Az esősnek ígérkező időjárás miatt a város önkormányzata a Trianoni emlékkereszt helyett a Ság Hegyi Múzeumban tartotta meg az eseményt. Az egybegyűlteket Fehér László polgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy Trianon a magyarok számára az igazságtalanságot jelképezi 1920 júniusa óta.

Kemenesalja népe 1934-ben emléket állított a Ság hegyen, emlékezve arra a fájdalomra, ami Magyarország megcsonkításával járt.

Fotó: Szendi Péter

Azóta évente két alkalommal, a szerződés aláírásának évfordulóján, vagyis június elején , aztán az emlékmű felállítására emlékezve szeptemberben rendeznek itt megemlékezést.

Ünnepi beszédében Soósné Imre Gyöngyi, a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájának történelemtanára részletes elemzést adott a békediktátum politikai, társadalmi gazdasági következményeiről. Felidézte azt a néhány percet, amikor 1920. június 4-én délelőtt tíz órakor Budapesten és országszerte megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat, a közlekedés tíz percre leállt, bezárták az üzleteket és az iskolákat, az ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Aznap köttetett meg a békeszerződés.

Fotó: Szendi Péter

A megemlékezés részeként Orsos Zoltán alsósági plébános tartott tábori szentmisét. Az ünnepségen közreműködtek a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájának diákjai. A megemlékezést koszorúzás zárta.

A hivatalos ünnepség után sokan felzarándokoltak a Ság hegy látványát 1934 óta meghatározó Trianoni emlékkereszthez. Megérkezett ide a sümegi Szabó Ferenc által indított országjáró zászló is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában