Bemutató

2021.06.14. 07:00

A szentgotthárdi gimnázium jelentőségéről szól dr. Klaudija Sedar könyve

A Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárral közösen könyvbemutatót szervezett, melyen dr. Klaudija Sedar A szentgotthárdi gimnázium és annak jelentősége a szlovének lakta vidéken című kiadványát mutatták be.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/Holecz Károly

A bemutatón részt vett többek között Balogh Éva, a gimnázium igazgatója, dr. Baráthné Molnár Mónika, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója, Horváth Tiborné, a szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár igazgatója, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és a szlovén nemzetiség képviselői. Az anyaggyűjtés során az említett két könyvtár is segítségére volt a szerzőnek.

Dr. Klaudija Sedar elmondta, hogy a gimnázium 1893-ban alakult meg Szentgotthárdon Magyar Királyi Állami Gimnáziumként, Vörösmarty Mihály nevét 1947 óta viseli. A muraszombati gimnázium 1919-es megalakulásáig a szentgotthárdi volt az első középfokú, gimnáziumi oktatási programot nyújtó intézmény az akkori „Slovenska krajina” (a Mura és a Rába folyó közötti terület egykori elnevezése) területén.

Az intézményben több muravidéki és rábavidéki szlovén is tanult. Az 1983-tól 1948-ig terjedő időszakban mintegy 300 szlovén anyanyelvű diák folytatta itt gimnáziumi tanulmányait.

Metka Lajnšček főkonzul a szentgotthárdi gimnázium mai jelentőségét emelte ki, hiszen napjainkban is fontos szerepet tölt be a rábavidéki szlovén nemzetiségű közösség életében, ugyanis a diákok számára lehetőséget biztosít a szlovén nyelv tanulására.

A kiadvány – a gimnázium történetének bemutatása mellett – értékes információkat tartalmaz a XX. század eleji politikai, társadalmi helyzetről egészen az első világháború végéig, az addig egységes terület kettészakadásáig.

Kiemelt képünkön: A szerző, dr. Klaudija Sedar a könyvbemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában