Az együttlét öröme

2021.06.29. 11:00

A színház ismét csak eszköz volt a vasvári találkozón

Több mint tíz csoport, köztük mosonmagyaróvári, székesfehérvári, bajai, pápai, százhalombattai, békéscsabai, gödi, tatabányai és vasi színjátszók összesen 15 bemutatót tartottak a Nemzetközi Színjátszó Találkozón.

Pogács Mónika

A körmendiek a Száll a kakukk fészkére című előadással mutatkoztak be; elnyerték a fesztivál Vándordíját. A körmendi társulat tagja, Jóna Andrea pedig a legjobb női alakítás díját is kiérdemelte. A másik vasi csoporté, a Vasvári Játékszíné lett a fesztivál legjobb férfi alakításának díja: Bajor János vehette át Csengey Dénes A tejút lovasa című mono­drámájában nyújtott alakításáért.

A Nagy Gáspár Művelődési Központ színháztermében és a komplexum mellett szabadtéren felállított rendezvénysátorban láthatta a közönség az előadásokat, de vidéki helyszínek, köztük Alsóújlak, Oszkó, Bérbaltavár – izgalmas új helyszín volt a Nagy Gáspár-emlékház pajtája –, Csehimindszent és Andrásfa is bekapcsolódott a csoportok fogadásába.

– Sorsszerű, hogy a fesztiválra maszkban érkeztek a társulatok, a program adta felszabadultság miatt pedig szinte anélkül távozhattak már, jelképes értelemben – fogalmazott Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Művelődési Központ vezetője. A „kihelyezett” elő­adások egyébként is a falvak egészére kiható társadalmi eseménnyé váltak minden esetben.

– A produkciók többségénél tetten érhető volt a másfél éves bezártság darabválasztásban, hangvételben egyaránt. Optimizmusra ad okot, hogy a zömében online próbákkal elkészült előadások bemutatását mégis fontosnak tartották a csoportok, hogy visszajelzést kapjanak közönségüktől – jegyezte meg Gergye Rezső, hozzátéve: a négyfős zsűri racionálisan döntött. Arany minősítést ugyan egyik csoport sem kapott, ezüst vagy bronz elismerés nélkül azonban egyik társulat sem tért haza.

– Zsűritagként a vasvári fesztivál a legnagyobb elvárásaimat is felülmúlta. Bár volt, hogy öt produkciót kellett egymás után megnéznünk, az előadások jó állapota, színvonala miatt ez nem volt megterhelő – jelentette ki Orosz Róbert, a Weöres Sándor Színház színésze. Rangsort állítani nehezebb volt a jó, a jobb és a legjobb között. Végül zsűritársaival megnyugtató kompromisszumra jutott a díjak odaítélésének kérdésében. – Ami engem megfogott, az a csapatmunka. Jó volt látni némelyik produkcióban a hihetetlen összhangot, a precíz összmunkát, amit a színházban nagyon szeretek. Emellett azonban természetesen az egyéni alakításokat is nagyra értékeltem. Jó élményeket kaptam ezen a téren is – mondta Orosz Róbert.

Fülöp Géza újságíró is a fesztiválzsűriben foglalt helyet. – A hangulat egyrészről családias, másfelől hallatlan felszabadult volt, örülünk egymásnak, egymás szemébe néztünk, elképesztő, milyen energiák szabadultak fel.

– A színház csak eszköz az egyének és közösségek szintjén történő minden más lényegeshez – summázta Gergye Rezső a találkozót, amely vasárnap szokás szerint a kolostoröleléssel zárult. A fesztivállogóval ellátott tollat, gyufásdobozt is megkapta mindenki, a következő vasvári találkozó időpontjával: 2022. június 22–26.

Kiemelt képünkön: A találkozó ismét a kolostoröleléssel zárult

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában