Fontossá vált a rugalmasság

2021.06.05. 13:00

Állandósul az ingázás az iroda és a home office között

Habár a járvány végét még mindig nem látjuk, az már most egyértelmű, hogy négy területen végérvényesen megváltozott a munkavégzés a pandémiát megelőző időszakhoz képest.

VN

D. Somogyi Eszter korábban az utcán dolgozott, az utóbbi években átvonult az online térbe

Fotó: Szendi Péter

A hibrid munkarend, azaz az iroda és home office közötti ingázás állandósul, vége a 9-től 5-ig tartó munkaidőnek, a dolgozók érzelmi támogatása, a munkáltató-munkavállaló közötti bizalom pedig magasabb szintre lépett – derül ki az egyik humánerőforrás szolgáltatásokat nyújtó cég pandémiás kutatásából.

A cég 8 ezer irodai dolgozó bevonásával nemzetközi felmérést végzett arról, hogy az irodai dolgozók munkája miben változott és fog változni a pandémia hatására. A munkavállalók többé már nem a pandémia előtti, kötött munkavégzésben gondolkodnak – ez az egyik megállapításuk. Hetvenöt százalékuk a vírushelyzet elmúltával is meg akarja tartani a távoli munkavégzés lehetőségét, minden második dolgozó pedig a hibrid munkavégzést tartaná ideálisnak. A cégek részéről ez nagyfokú nyitottságot, új munkastílust és csapatszervezést igényel.

A pandémia ideje alatt háromszorosára nőtt azok aránya, akik teljes mértékben maguk osztják be munkaidejüket (22 százalék), és az ebben részleges önállóságot kapók aránya is nőtt. Ezt a rugalmasságot a pandémiát követően is szeretnék megtartani. Az elmúlt időszak komoly változást hozott a vezetőkkel szembeni elvárásokat tekintve is: az érzelmi intelligencia alapkövetelmény lett. Fókuszba került a csapat együttműködésének ösztönzése és a lelki támogatás.

Kiemelt képünkön: A bizalom lett a cég és a dolgozó közötti jó munkaviszony alapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában