dr. Takács Gyulát köszöntötték

2021.06.22. 07:00

Aranymise és díszpolgárrá avatás Magyarlakon

Pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján, aranymiséjén köszöntötték a magyarlaki hívek plébánosukat, dr. Takács Gyula atyát június 20-án a délelőtt 11 órai szentmisén.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Takács Gyula atya vasárnap a magyarlaki híveknek osztott aranymisés áldást

Fotó: VN/Pap Eszter

A hét falu lelkipásztora a plébániához tartozó összes faluban megtartotta az aranymiséjét. Szombaton osztott aranymisés áldást Rönökön és Rátóton, vasárnap pedig minden faluban a szokott időben tartotta meg ünnepi szentmiséjét: reggel Rábagyarmaton, aztán a plébániatemplomban Csörötneken, még délelőtt Magyarlakon és végül délután Vasszentmihályon.

A Magyarlaki Római Katolikus Egyházközség nevében az egyházközség képviselő-testületének tagja, Frigy József köszöntötte a falu plébánosát. Megköszönte a látható és a láthatatlan ajándékokat, amelyeket a papon keresztül a hívek Istentől kapnak. A látható jeleket, hét falu hat templomának, azok környezetének rendben tartását, folyamatos fejlesztését, felújítását. Lelkipásztori szolgálatát, a naponta bemutatott szentmiséket, a hittanoktatást és azt, hogy minden egyes ember mellett ott áll a keresztelőtől a földi élet utolsó pillanatáig. De amit leginkább köszönnek a Gyula atya szentmiséjén rendszeresen részt vevő hívek, az láthatatlan, kézzel nem fogható. A vasárnaponként megtapasztalt tanítás, amely során a minden egyes szentmisében jelen lévő Krisztust hallgathatják a papi szolga személyében.

Dr. Takács Gyula atya vasárnap a magyarlaki híveknek osztott aranymisés áldást
Fotó: VN/Pap Eszter

Jókívánságaikat is tolmácsolta az egyházközségi képviselő, a Rómából kapott pápai áldásban megfogalmazott jókívánságokhoz szívből csatlakozva: „Őszentsége Ferenc Pápa szívből adja Apostoli Áldását pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából Főtisztelendő Takács Gyula életére, bőséges mennyei kegyelmeket kérve számára, és a Szentséges Szűz Mária anyai pártfogását, hogy növekvő hűséggel és belső örömmel folytassa Istennek és Egyházának szentelt imádságos papi hivatását.”

Az egyházközség ajándékainak átadása után Monek Dávid, Magyarlak polgármestere és dr. Markó László jegyző köszöntötte Gyula atyát az önkormányzat és a község nevében. A faluvezető felidézte a lelkipásztor életútját, aki 1947-ben született Szentgotthárdon, majd Gasztonyban élt és nevelkedett négy testvérével együtt. 1971-ben szentelték pappá, később Rómában végzett teológiai tanulmányokat. 1980-tól Rábagyarmat plébánosa. Az elöljáró kiemelte hittudományi ténykedését is, hiszen Gyula atya az ország számos teológiai főiskoláján elismert professzor.

Köszöntőbeszéde végén a polgármester felolvasta az önkormányzati képviselő-testület határozatát, mely szerint prof. dr. Takács Gyula atyát a falu közösségének lelki gondozásáért és Istenbe vetett hitének megerősítése érdekében végzett szolgálatáért Magyarlak Község Díszpolgárává avatja. A polgármesterek és jegyzők a jelenlévők tapsa közepette adták át a díszoklevet, a hozzá tartozó emlékplakettel együtt.

Gyula atya őszinte szívvel köszönte meg a szép szavakat, a jókívánságokat, az ajándékokat, a tiszteletet és a szeretetet, amelyet napról napra megtapasztal. A szentmise végén aranymisés áldásban részesítette a megjelent híveket, és a csörötneki plébániatemplom Krisztus-arcot ábrázoló, valamint pappá szentelésének mindkét jelmondatát tartalmazó aranymisés szentképével ajándékozta meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában