megjelent a kötet

2021.06.10. 07:00

Az iskolásoknak szánta az ünnepre – Döme Zsuzsa hetvenhét verset írt

Megjelent Döme Zsuzsa Feljön még a mi csillagunk című kötete, amely hetvenhét verset tartalmaz nemzetről, hazáról.

Merklin Tímea

A kötetet a Szülőföld Kiadó jelentette meg

Fotó: MT

A könyvet a Szülőföld Kiadó gondozta, illusztrációi Steindl Dezső, szombathelyi gyűjtő történelmi témájú bélyeg gyűjteményéből valók. A szerző nyugdíjas pedagógus, akinek életében mérföldkő ez a kötet, mert a tizedik. Élete nagy részében dolgozatokat javított,

ha írt is, inkább csak az íróasztalfióknak, későn kezdett el publikálni. Nyugdíjazása előtt jelent meg négy könyve, utána hat. A mostani szándékaiban az első hárommal találkozik, amennyiben ezt is, azokat is főleg iskolásoknak szánta.

Az a három kötet irodalmi műsorokat, jeleneteket tartalmazott nevezetes történelmi eseményekről 20–25 percben, saját forrásból, hiszen Döme Zsuzsa irodalmi színpadot is vezetett tanári pályafutása során. Az új kötet nemzetről, hazáról szóló versei szintén nevezetes magyar történelmi eseményekhez kapcsolódnak, a könyvet elviszi majd ősszel a szombathelyi iskolákba bemutatni.

A kötetet a Szülőföld Kiadó jelentette meg
Fotó: MT

– Az ifjúságnak szántam ezeket a verseket, az volt a célom, hogy ne túlzottan nagy lélegzetű verseket adjanak a gyerekek szájába az ünnepeken, hanem az életkori sajátosságaiknak megfelelő, ugyanakkor igényes költeményeket – mondta a helyi költő, akinek verseskötetei sorában ez a harmadik.

Prózában is megmutatkozott már: írt humoros naplószerű beszámolókat az életéről, szintén szellemességgel fűszerezett kutyás könyveket, amelyek egyikét a nagyobb unokáin tesztelte, úgy véleményezték, hogy a kötelező olvasmányok kár, hogy nem ilyenek. A kisebb, óvodáskorú unokái is szeretik, nekik felolvassa a vicces történeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában