Hősi halált halt

2021.06.17. 13:00

Emléktáblát avattak a katonának Bozzaiban

Babics Kálmán (1916-1942), Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett, bozzai származású, hősi halált halt katona emléktábláját avatták fel a településen.

Vas Népe

Az ünnepséget a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Bozzai önkormányzatának képviselőtestülete és a Bozzaiak Bozzaiért Egyesület rendezte katonai tiszteletadással.

Héra-Csizmadia Fanni polgármester beszédét követően Imre Fanni, Németh Nikol és Süle András, a Hatos-iskola tanulói verssel és prózával járultak hozzá a méltó megemlékezéshez. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum részéről Horváth Csaba ezredes ismertette Babics Kálmán hősiességének körülményeit, kiemelve, hogy a 2. világháborúban mindössze negyvenen kapták meg a Magyar Arany Vitézségi Érmet. A szakaszvezető tizennyolcadikként részesült az elismerésben, amelyet az 1939-ben lezajlott kárpátaljai harcokért adományoztak először, utoljára pedig 1945 március végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában