kötetbemutató

2021.06.23. 09:00

Fókuszban a ritka és rejtőzködő betegségek

Ritka és rejtőzködő betegségek a hétköznapokban címmel mutatták be Garzuly Ferenc, Tóth Csaba, Kálmán Bernadett és munkatár­saik könyvét a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház könyvtárában.

Merklin Tímea

20210622 prof. Hortobágyi Tibor, dr. Horváth Boldizsár, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Az oktatásnak, a tudásátadásnak egy párját ritkító példája ez a kötet, olyanok az esetleírások benne, mintha az olvasó maga találkozott volna a beteggel. Ez a koncepció nemzetközi érdeklődésre is méltán számot tart, a jövő generációi is büszkék lehetnek rá, és a sorozat megelőző köteteire – mondta prof. dr. Hortobágyi Tibor a bemutatón, amit prof. dr. Horváth Boldizsár nyitott meg.

A könyvet lektoráló Hortobágyi professzor az orvospedagógia kiválóságairól szólva megemlékezett a kórház névadójáról, Markusovszky Lajosról is, aki a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője volt. Az orvos nevelő funkcióban van a tanítványain kívül a betegek számára is, amennyiben a nevelés célja a fizikai és mentális egészség megtartása vagy helyreállítása. Garzuly Ferenc megvalósította azt, amit Markusovszky tűzött ki célul, ez a könyv szolgál, nevel, példát mutat – mondta a doktor, a szerzőtársakról szólva kiemelve a barátságot is mint összetett, támogató emberi viszonyt.

– Garzuly Ferenc, akinek sok barátja volt, a neuropatológiát is a barátjának tartotta, számára a választott hivatása is egy megszemélyesített létező volt – fogalmazott Hortobágyi professzor, hangsúlyozva, hogy a kölcsönös elfogadás, szeretet, bizalom, szövetség, nyitottság, törődés, együttérző képesség, ami a barátságokat jellemzi, az orvosok közti kapcsolatoknak is ideálja lehetne.

A kötet tartalmi összegzését kibontva elmondta: 6-8 ezer ritka betegség van. Magyarországon 800 ezer ember érintett, 85 százaléka súlyos hatású az életvitelre, jelentős gondozói, ellátórendszeri feladatot ad; ­diagnosztikai és terápiás kihívást jelent az orvosok számára.

A rendezvényen reflektáltak az elmondottakra Tóth Csaba és Kálmán Bernadett szerzőtársak, kiemelve a teammunka erejét, Garzuly Ferenc képességét, amivel feltárja az egyedit, illetve azt, a kórházvezetés érdeme, hogy teret ad a progresszív gondolkodásnak, ami lehetővé teszi, hogy ilyen kutatások történhetnek itt. A kórház főigazgatója, Nagy Lajos professzor kifejtette, hogy fiatal orvosként még a gyakori betegségekre fókuszált, az idő előrehaladtával váltak egyre fontosabbá számára a különleges betegségek is, és büszke arra, hogy ilyen munkatársai vannak: Garzuly Ferenc és kollégái „kellő makacssággal” végére tudtak járni e ritka betegségeknek.

Kiemelt képen: Prof. dr. Hortobágyi Tibor a bemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában