Diakónusokká lettek

2021.06.28. 07:00

Ketten részesültek az egyházi rend szentségének első fokozatában Szombathelyen

Majlát Tihamér és Rácz Ágoston szombati szentelésük óta elláthatják a püspök és az oltár szolgálatát, diakónusokká lettek.

Budai Dávid

Dr. Székely János megyéspüspök diakónussá szenteli Majlát Tihamér és Rácz Ágoston kispapokat., 20210626, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Diakónussá szentelte dr. Székely János megyéspüspök Majlát Tihamért és Rácz Ágostont szombaton a székesegyházban. A szentelés délelőtt tíz órakor kezdődött népes közönség előtt. A püspök beszédében emlékeztetett, kétezer év óta újra és újra vannak emberek, akiket Jézus evangéliuma szíven talál, akik egész életüket őneki és az emberek szolgálatának szentelik, akik megvallják és továbbadják az evangéliumot.

A liturgián a jelöltek kifejezték szándékukat, hogy szabad elhatározásból szeretnének részesülni az egyházi rend szentségének első fokozatában, megígérték, hogy szolgálatukat az egyház szándéka szerint fogják ellátni. Ezután a hívő közösség a szentek közbenjárását kérte, hogy a szentelendők nyitott szívvel fogadják a szentlelket, aki a szent rendben részesíti őket, illetve, hogy szolgálatuk során mindvégig hűségesnek bizonyuljanak. A közbenjáró imádság alatt a szentelendők a földre borultak, kifejezve ezzel Isten előtti teljes önátadásukat, hogy majd ismét felállva, annak tudatában részesüljenek az egyházi rend szentségében, hogy Isten felfoghatatlan titkait meg nem érdemelt ajándékként kell fogadniuk.

 

Ezután következett a szerpapszentelés legfontosabb pillanata, a jelöltek a főpásztor elé járultak, aki fejükre helyezte kezét, így esdette ki számukra a szentlelket. Majd a szentelési imádságban – ami a diakonátus szentségének bibliai megjelenését idézte fel – kérte számukra azokat a kegyelmeket, amelyek szolgálatuk ellátáshoz szükségesek. Ez a két momentum, a szerpapszentelési liturgia legfontosabb eleme, ettől a pillanattól kezdve a felszentelt, elláthatja a püspök és az oltár szolgálatát.

A diakónusszentelés előestéjén szentségimádást tartottak a székesegyházban a papnövendékekért, ahol elhangzott, ma sok helyen nincs senki, aki elvinné az embereknek Krisztus üzenetét, mivel kevesen választják a papi hivatást. Ők ketten kivételek. Rácz Ágostonban 2016 tavaszán született meg a döntés, hogy jelentkezik papnövendéknek, fel is vették a Győri Papnevelő Intézetbe. A két győri év után 2018 októberétől Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen és a Pápai Német-Magyar Kollégiumban folytatta felkészülését a papságra.

Majlát Tihamér középiskolai tanulmányait a Református Kollégium Teológiai Líceumban kezdte el, majd érettségi után a Babes-Bolyai Tudományegyetem Pasztorális Teológia szakán folytatta teológiai kutatásait, később pedagógiát és pasztorális pszichológiát is hallgatott, jelenleg pedig a Kánonjogi Posztgraduális Intézet doktori képzésének másodéves hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában