Mi lesz veled, helyi járat?

2021.06.21. 18:07

Közgyűlés előtt – a gazdasági bizottság megszavazta, a Volán helyett jöhet a Blaguss

Ha csütörtökön rábólint a közgyűlés, januártól a Blaguss üzemeltetheti a helyi közösségi közlekedést a vasi megyeszékhelyen. A gazdasági bizottság hétfői ülésén egyhangúan, hozzászólás nélkül fogadták el a bizottsági tagok az erről szóló előterjesztést.

Cseh-Egyed Bernadett

20210621 Volanbusz illusztráció, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Illusztráció

Hosszú hónapok kényszerszünete után csütörtökön közgyűlést tart a szombathelyi önkormányzat. Az egyik legsarkalatosabb napirendi pontnak a helyi buszközlekedés átalakításáról szóló előterjesztés ígérkezik. Aszerint ugyanis 2022. január 1-jétől tíz évre a soproni központtal rendelkező, osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. veheti át a helyi közösségi közlekedés működtetését. A cég 37 autóbuszt állítana szolgálatba, ezek öt kivételével új Mercedes-Benz gyártmányú járművek lesznek.

Az előterjesztésből kiderül továbbá, hogy sikeres pályázat esetén a Blaguss saját vagy bérelt telephelyet tart majd fenn az autóbuszok tárolására. A feladatellátáshoz szükséges autóbuszvezetői csapat toborzása során pedig számít a jelenlegi szolgáltató autóbuszvezető munkatársaira, ugyanakkor a teljes személyi állomány jogfolytonos átvételét nem tervezi.

A közgyűlésen döntenek majd a szombathelyi médiaközpont átköltöztetéséről is. A stúdió a tervek szerint az Agora Szombathelyi Kulturális Központ alagsorában, a jelenleginél jóval kisebb helyen, mintegy 66 négyzetméteren kapna helyet. Ez ügyben kisebb csörte alakult ki a képviselők között, Koczka Tibor képviselő kevesli a költözésre betervezett 24 millió forintot. Horváth Zoltán ügyvezető igazgató azt válaszolta: megpróbáltak a lehető legköltséghatékonyabban eljárni. Horváth Gábor önkormányzati képviselő szintén a költözés mellett érvelt, hozzátette: hosszú távon ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg.

Tárgyalták a Haladás Sportkomplexum átadás-átvételével kapcsolatos előterjesztést is. Mint arról korábban írtunk, az önkormányzattól a magyar állam veszi át a sportlétesítmény üzemeltetését. Úgy tűnik, a végéhez közeledik az átadási folyamat. A bizottság támogatta a határozati javaslat elfogadását: Szombathely polgármestere írja alá az MNV Zrt-vel kötendő megállapodást. A végső döntést ebben az ügyben is a közgyűlés hozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában