Márton szellemisége

2021.06.21. 11:30

Megalakult Szombathelyen a Szent Márton Lovagrend – fotók

Szent Márton öröksége címmel tartott konferenciát szombaton a Megyeháza dísztermében a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület. A konferencia záróakkordjaként nyolc alapító taggal megalakult a Szent Márton Lovagrend.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Garas Kálmán

A konferencia vendégeit és előadóit elsőként Majthényi László megyei közgyűlési elnök köszöntötte. Hangsúlyozta: támogatásra érdemes az a szándék, amely Szent Márton örökségét életben kívánja tartani, és ehhez a jelen rendezvény is hozzájárul.

Dr. Hende Csaba parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a szülőváros, Szombathely önmagát erősíti a szent kultuszának ápolásával, melyben nagyon nagy szerepe van a polgárok szerveződésének, a civil energiáknak. A városvezetést Szuhai Viktor tanácsnok képviselte, aki köszöntő szavaiban a segítő szándékot és az alázatot emelte ki, amely jó tulajdonságokban a szent nyomdokaiba kellene lépnünk.

A Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke, Horváthné Németh Zsuzsanna elmondta, hogy a szervezet tizenöt éve tömöríti Szent Márton tisztelőit, kutatóit. Azt a szellemiséget, nemes lelkületet szeretnék átörökíteni mindennapjainkba, amellyel a szent képes volt kora problémáira válaszolni. Előadások hangzottak el a szent nevét viselő településekről, templomokról, az őt ábrázoló oltárképekről, a zarándokútról.

Horváth József atya, pápai prelátus Szent Márton lelkiségéről beszélt. Arra mutatott rá, hogy a szent életével kapcsolatosan az utókor elsősorban a külsőségekre, a legendákra figyel, melyeknek sok esetben semmi valóságalapja nincsen. Ezzel szemben valós lelki mozgatórugóiról, szoros Isten-kapcsolatáról még mindig keveset tudunk. Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke mutatta be Pierre-Yves Fux svájci irodalmár és diplomata könyvét, mely a Martinus-egyesület támogatásával és a Szülőföld Könyvkiadó közreműködésével jelent meg Magyarországon. A hiánypótló kiadvány a Tours városát és Szombathelyt összekötő zarándokutat mutatja be, a szerző saját élményei alapján. A szerzővel, Svájc ciprusi nagykövetével élő videóhívásban találkozhattak a konferencia résztvevői.

Pierre-Yves Fux a Szent Jakab- zarándokútról küldte jókívánságait és üdvözletét a Szent Márton Lovagrend megalakulása alkalmából. Ezt követően dr. Székely János megyés püspök a mai kor lovagrendjének feladatait kiemelve osztotta meg gondolatait és szentelte fel a rend zászlaját. A rendről Horváthné Németh Zsuzsanna elmondta: küldetése, hogy névadójának szellemiségét és tiszteletét, Szent Márton kultuszát ápolja, hagyományait továbbvigye és életben tartsa. A lovagrend a békességet, a segítséget és a szolidaritást hirdeti és valósítja meg. Tagjai a tisztes polgári foglalkozásukkal járulnak hozzá a kitűzött célok és feladatok megvalósításához. A megjelenésében is visszafogott lovagi palást, szürke és rozsdabarna színeivel tükrözi a Szent Márton-i szerénységet.

A lovagrend zászlaja a Szent Márton-templom oltárán is látható jelképet tartalmazza, mely az egyenruhán és a nyakkendőkön is visszaköszön. A tervezést a Martinus-egyesület elnöke végezte, a megalakulással kapcsolatos hosszas előkészületekkel együtt. Az alapító lovagok egybehangzó szándéka alapján megalakult a Szent Márton Lovagrend háttérintézménye, a Szent Márton Lovagrend Egyesület. Az ünnepélyes avatási ceremónia közreműködői, a Kultúra Lovagrend és Szent György Lovagrend mellett az egyesületi elnök, dr. Pőcze István is köszöntötte az alapító lovagokat, és áldást kért tevékenységükre.

Kiemelt képen: Nyolc alapító taggal megalakult a Szent Márton Lovagrend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában