összeültek a városatyák

2021.06.24. 09:29

Összevonják az Agorát és a médiaközpontot és csomagban értékesítenek herényi telkeket

Nyolc hónap után újra összeült a szombathelyi közgyűlés.

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

19:45

Tájékoztatót kaptak a képviselők a balatonberényi volt gyermeküdülővel kapcsolatosan. Azt a többség elfogadta.

A médiaközpont és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ összevonása a következő napirend. Dr. Melega Miklós emlékeztetett: a folyamatos ügyvezető-cserék, a létszámleépítés után nagyon más lehetőség nem is marad, mint hogy a médiaközpont hóna alá nyúljanak és segítsenek. A képviselő szerint az Agora igazgatója nehéz helyzetbe került, mert egyszerre két lovat kell megülnie. A racionalizálás miről szól legtöbbször: kevesebb pénzből szűkülő szolgáltatást nyújtanak. Megszűnt több magazinműsor – erről is beszélt a képviselő. A televízió nem csak egy hírközlő csatorna, ez sokkal több annál – hangsúlyozta. – Egy kultúrvárosnak fontos része, hogy tudja rögzíteni a múltját. Pont most lépünk vissza? Mennyire örülünk annak, amikor a 60-as évek felvételeit – mondjuk a Savaria Karneválról – nézzük. Amit nem tudnak most felvenni, azok elvesznek – mondta a képviselő.

Azzal zárta gondolatait, hogy kiállt a falvak polgármesterei mellett: visszautasította azt a feltételezést, hogy bárkinek a nyomására írták volna alá a nyilatkozatot, és nem saját meggyőződésből.

Dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) szerint ebben a témában hallhatnak majd még híreket. Beszélt arról is, hogy változik a világ, a médiaközpontnál másra is kell energiát fordítani. Például nem volt mérés az elmúlt években, hogy mekkora a Szombathelyi Televízió nézettsége. Az online csatornákon viszont sokkal több embert elérnek – ennek a fontosságát sem szabad lebecsülni a városvezető szerint.

Dr. Czeglédy Csaba kampányolt egyet – arról beszélt, hogy milyen támogatásokra számíthatnak majd a falvak akkor is, ha nem Hende Csaba lesz az országgyűlési képviselő. Kérte Nemény Andrást, egyeztessen a falvak polgármestereivel, hogy azt ne szombathelyi nyomulásként éljék meg a településeken, hogy terjesztik ott az újságot. Dr. Melega Miklóst pedig többször kritizálta hozzászólása miatt.

Sértő számára, ha Czeglédy Csaba azt feltételezi róla, hogy bárkinek a szócsöve lenne, és hogy nem a személyes véleményét mondja el – fogalmazott dr. Melega Miklós. Kitért arra is, hogy ranglétra legaljáról indulva jutott el mindenféle politikai hátszél nélkül a mostani pozíciójáig. És bízik abban, hogy a jövőben is ezt nézik a döntéshozók, hogy szakmailag mit tesz le az asztalra.

Folytatódott az ellenzéki kampányolás – Koczka Tibor is beszélt arról, hogy országgyűlési képviselőként mit tenne és mit nem.

Illés Károly frakcióvezető szerint nem biztos, hogy jó, ha a polgármester teret ad annak, hogy itt kampányoljanak az ellenzéki előválasztás jelöltjei.

Horváth Soma alpolgármester az Agora és a médiaközpont összevonása kapcsán több várost sorolt, ahol hasonló döntés született. Az EMMI helyettes államtitkára is támogatta az összevonást levelében.

13 igen, 8 nem szavazat mellett fogadták el az Agora és a médiaközpont összevonására vonatkozó előterjesztést.

Felpörögtek – egymás után hagyták jóvá a határozati javaslatokat. A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. átadás-átvételével kapcsolatosan és a város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálatáról szóló javaslatokat is megszavazták. Elfogadták a Savaria Szimfonikus Zenekar 2021/2022-es évadra vonatkozó programtervét is és a jegyzői beszámolót is.

Utolsó napirend a nyílt ülésen. A Szova NZrt. által eladásra kínált ingatlanokról van szó. Liciten, csomagban kívánják azokat értékesíteni. Illés Károly szerint megvan annak a lehetősége, hogy a területek egy részét, Herényben, a Bertalanffy utcában lakópark építéséért vásárolnák meg – akkor viszont 2500 forint négyzetméter helyett 15 ezer forint négyzetméter áron kellene kínálni.

Dr. Nemény András (ÉSZ) úgy reagált: ehhez átminősítésre van szükség. Ez pedig nem téma most.

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) azt mondta, jövő héten megkezdi az ott élők tájékoztatását a döntésről, ha ezt így jóváhagyják.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) szerint ha nem lesz átminősítés, akkor nincs olyan terület, ami miatt a befektetőknek megérné ezeket a területeket megvenni. A Homok úti terveket is említi, amire pénzt költöttek, most pedig értékesítenék az ingatlant. Azt javasolja, hogy ne csomagban értékesítsék, hanem egyenként vizsgálják meg a területeket – azok fejlesztését egyenként nézzék meg. Így mutyigyanús.

Nemény András arról beszélt, olyan ingatlanok is vannak a csomagban, amiket évek óta nem tudtak eladni. Arról pedig nem hallott, hogy ha a befeketőknek nem éri meg így megvenni a területeket, akkor az mutyigyanús lenne.

Illés Károly azt javasolta, hogy darabonként értékesítsék az ingatlanokat.

A polgármester lezárta a vitát. A módosítást nyolc igen, 13 tartózkodás mellett nem támogatták. Az értékesítésre vonatkozó határozati javaslatot végül 8 nem és 13 igen mellett elfogadták. Egy másikat pedig 21 igennel hagyták jóvá.

A nyílt ülés végéhez értek. Zárt ajtók mögött folytatják a tanácskozást. Várhatóan lesz még nyáron rendkívüli ülés – mondta el a polgármester.

17:55

Önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos döntéseket hoztak. Így szigorúbbá válik a városházára való belépés – ezért módosították a hivatal szmsz-ét. Úgy tűnik, felpörgetik a döntéshozatalt. Több határozati javaslatot is jóváhagytak, így már féléves parkoló bérletet is lehet már váltani a Szova NZrt-nél.

Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések következnek.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) nem indokolja semmi, hogy szombathelyi témákat megjelenítő lap, szombathelyi adófizetők pénzén a környező falvakban megjelenjen. Szerinte még a hűlten kezelés gyanúja is felmerül. Annál is inkább, mert látjuk, az önkormányzati hetilap egyre inkább propagandalap – mondta Illés Károly.

Nemény András úgy válaszolt: a környéken lakók közül többen Szombathelyen dolgoznak, és itt vesznek igénybe szolgáltatásokat. Sőt a közgyűlésnek is van olyan tagja, akinek nem szombathelyi a lakcíme. Beszélt arról is, hogy a fideszes képivselők is kapnak megszólalási lehetőséget a lapban. A városvezető szerint az idő eldönti, hogy ez jó döntés volt vagy sem.

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a szerződéses kiszervezéstől a megszűnés lehetőségén át sok minden történt a Safo-val az elmúlt években.

Az egyik baloldali online portál cikkét idézte, mi szerint a 2020-as hirdetési bevétel a tervek szerint 17,8 millió 25,7 millióra ugrik fel. Mivel bővítik a példányszámot, ezért a lap előállítási költségei jelentősen megnövekednek – aki ezt jóváhagyja, az 15 millió forintos mínuszt hagy jóvá – fogalmazott a képviselő.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) megszűntetné a médiaközpontot. A Vas Megyei Temetkezési Kft.-ről is beszélt. A temetkezési díjakban várható változás – nem emelés lesz. Megszűnteti a mostaniakat és új díjakat vezet be a társaság – tájékoztatott az alpolgármester. Az Aréna Savaria tetőszerkezetének felújításáról is beszélt.

Koczka Tibor (Pro Savaria) egy korábbi felmérést idézett, ami szerint 12 ezer ember jár be Szombathelyre a környező településekről, és nyolcezer ingázik innen el. A médiaközpont kapcsán azt látja, hogy tavaly is 66 millió forintot kellett adni a társaságnak. Máig nem látja, mi a cél a médiaközponttal. A 66 négyzetméteres vezérlő stúdió, miközben maga a vezérlő 66 négyzetméteres. Az alagsorban majd minden wc lehúzást hallanak majd, ezért nem lesz jó stúdiónak. Azzal is tisztában van, hogy máshogy kell most már kommunikálni, mint 10 évvel ezelőtt. De nagyot fejlődött a világ, és el tudja képzelni, hogy kisebb televízióra van szükség – ezt jól mutatja, hogy a korábbi három kamera helyett most már csak egy van az ülésteremben – erre is utalt a képviselő.

Kérte, hogy a médiaközpont igazgatója készítsen egy tervet, hogy az önkormányzat milyen felületen, milyen eszközökkel kíván kommunikálni, a szeptemberi közgyűlésre.

Jövő héten a volt szakmai tanácsadó munkavégzését fogja vizsgálni a felügyelő bizottság – ezt már Horváth Gábor képviselő mondta el. Utalt arra, hogy a tervek szerint szeptembertől 8 millió forint hirdetési bevételre számítanak, miközben az első negyedévben 4 millió forint volt ez a bevétel.

7 millió 20 ezer forintba került Ungár Péter propagandisátájának, Farkas Balázsnak az alkalmazása – erről is beszélt Horváth Gábor.

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) ha minden fillér számít, akkor a szombathelyieknek ez az összeg is számít. Ha a város dúskál a pénzben, akkor lehet arra gondolni, hogy a környező településeket segítsük. Komoly kételyei vannak, hogy erre szükség van, ez inkább csak propaganda célokat szolgál. Azt javasolta, hogy ebből az összegből, inkább építsenek játszóteret.

Czeglédy Csaba szerint Hende Csabát zavarja, hogy ezekre a településekre más újság is eljut.

Kampánykiadvány készül – Czeglédy Csaba hozzászólására reagált Illés Károly. Czeglédy szerint nem ezt mondta. Illés Károly hozzátette, úgy tudja, nincs meg a megfelelő személyi létszám sem a működtetéshez. Szerinte a bűncselekmény gyanúját is felveti ez a döntés.

11 polgármester nyilatkozatát tartja kezében, ami szerint nem igénylik a városi újságot. A nyilatkozatokat átadta a Nemény Andrásnak.

A baloldali képviselők többször arról beszéltek, hogy szerintük „megfenyegették” a polgármestereket, ezért írták alá a nyilatkozatot. A fideszes képviselők felháborodtak és visszautasították a baloldali véleményt.

- Nincs joga a település polgármesterének ebben a kérdésben döntést hoznia, azt nem ő dönti el, hogy milyen újságot terjesztenek a településén – ezt Czeglédy Csaba mondta.

16:30

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) szerint a mindenkori Volánbusz Zrt. tulajdonosai tehetnek arról, hogy ez a helyzet idáig jutott. A munkavállalók helyzete miatti aggodalmának is hangot adott. Kérte a városvezetést, hogy ebben legyen intézkedés.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) a Volánbusz Zrt.-vel való elszámolási vitáról beszélt, ami alapján még majdnem 400 millió forintot kellene kifizetnie az önkormányzatnak a tavalyi év után. 2021-re 773 milliót forintot prognosztizált a társaság az ellentételezésre. Nagyon nehéz tárgyalások elé néznek – mondta a képviselő.

Dr. Nemény András (ÉSZ) emlékeztetett: pár éve még 300 millió forintot fizetett a város, aztán 440 millió forintot, most pedig már mintegy 1 milliárd forintot várnának arra az évre, amikor alig volt tömegközlekedés a pandémia miatt – mondta el Nemény András, aki ezzel lezárta a vitát.

Megszavazták: tárgyalásokat kezdeményeznek a 2020. és 2021. évre vonatkozó ellentételezés mértékéről a Volánbusz Zrt.-vel.

Majd 21 egyhangú igennel jóváhagyták: 2021. január 1-jétől a Blaguss Hungary Kft. működteti a helyi közösségi közlekedést Szombathelyen. Számítanak a jelenlegi buszvezetőkre. Volt már erre példa, hogy más cégtől vették át a dolgozókat – tette hozzá a cég ügyvezetője, aki megköszönte a közgyűlés támogatását.

16:15

Folytatódott a közgyűlés – Főleg 2021-es gyártású buszokkal működtetné a helyi járatot a Blaguss – hamarosan döntenek

A helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatos előterjesztés megvitatásával folytatták a munkát. Dr. Nemény András elmondta, a céljuk az volt, hogy egy kiszámítható, 10 évre szóló rendszer jöjjön létre. Örömteli, hogy érdemi pályázatok érkeztek, és amelyek közül volt, ami a kiírásnak megfelelt.

A napirend része a Volánbusz Zrt.-vel kapcsolatos elszámolási vita is – a jogos igényeket kívánják csak kifizetni – hangsúlyozta a polgármester.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) azzal folytatta, céljuk az, hogy többen használják a közösségi közlekedést. Szerinte az, hogy tavaly 2 új buszt lízingeltek, az csak szépségtapasz volt, valódi változást nem hozott.

- Azt látjuk, hogy a Volánbusz Zrt. ajánlata majdnem 100 millió forinttal drágább, mint a másik ajánlat. Érvénytelen is, mert nem a pályázati feltételek szerinti dokumentációt nyújtott be a Volánbusz Zrt. – tájékoztatott az alpolgármester. A Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatának támogatását kérte a közgyűléstől.

Szlávik Gábor, a Blaguss Agora Hungary Kft. ügyvezetője és tulajdonosa. Az anyacég osztrák, modern buszparkkal rendelkezik. Csak Euro6-os buszokkal rendelkezik a cég, és minőségi szolgáltatást nyújtanak. 2008-tól van jelen Magyarországon a Blaguss Agora Hungary Kft. Sopronban van a székhelyük, telephelyük 2012-ben épült meg. Majd 2019-ben saját forrásból Győrben építettek telephelyet. Ha ma pozitív választ kapnak, szeretnének Szombathelyen is telephelyet létrehozni. Személyszállítással, így dolgozói szállítással foglalkoznak – az Audi Hungária Kft., az Autoliv Kft. is megbízóik között van. Turizmussal, belföldi és nemzetközi menetrend szerinti járatok működtetésével is foglalkoznak.

Magyarországon Fóton végzik a helyi közösségi közlekedés üzemeltetését – ott megháromszorozták az utasforgalmat. Főként 2021-es Mercedes autóbuszokat állítanának forgalomba 2022. január 1-jével. 70 százalékot vállaltak, de terveik szerint ennek aránya elérheti a 80-85 százalékot is. A többi busz sem lenne 5 évnél idősebb. Klimatizált, modern buszok állnának forgalomba. Az utasforgalomban évente szeretnének 3-4 százalékos emelkedést elérni.

Czeglédy Csaba (független) kiemelte: a Volánbusz Zrt. buszain szombathelyi munkavállalók dolgoznak. Számos eseti bírósági döntés született. Azok, akik részt vesznek a szolgáltatás működtetésében, ne járjanak pórul azért, mert a szolgáltató cégben változtatás lesz – mondta el a képviselő.

Dr. Nemény András úgy válaszolt: a Volánbusz Zrt. tehetett volna olyan ajánlatot, vagy az elmúlt években csoportosíthatott volna át az ország más pontjairól jobb minőségű buszokat, hogy továbbra is maradhasson a szolgáltatóként.

Koczka Tibor (Pro Savaria) a piaci verseny híve. Beszélt a Volánbusz Zrt. által üzemeltetett buszok állapotáról, ami sok kritikát kapott az elmúlt években. Nem mindegy, hogy évente 1,3 milliárd forintért milyen szolgáltatást kapunk.

Nemény András arról beszélt, hogy akikkel tárgyaltak, sohasem rendelkeztek teljes körű felhatalmazással, sokszor csak feltételes módban egyeztettek. Hogy a dolgozókkal mi lesz, azt a jövő dönti el. De mivel kevés a buszsofőr a régióban, ezért biztos abban, hogy mindenki kap majd ajánlatot – hangsúlyozta a polgármester. Lehet, hogy a felesleges járatokat kiiktatják, lehet, hogy a menetidő hosszabb lesz néhány esetben, de jobb lesz a minőség – tette hozzá.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) arról beszélt, hogy egy peremkerület sohasem fog olyan számokat produkálni, mint egy lakótelep. Egyetért azzal, hogy növelni kell a tömegközlekedés igénybevételét. Úgy gondolja, van Szombathelyen e téren tartalék. Hozzátette: az egyéni képviselőknek is fontos szerepük lehet abban, hogy a lakossági igényeket érvényesítsék. Azt várja a győztestől, hogy egy olyan menetrendet tegyen le az asztalra, ami jó vitaalap.

Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) azt mondta, 2012-ben a szombathelyiek 17 százaléka használta a helyi járatot, Székesfehérváron ez az arány 30 százalék. Azóta ez a szám csak tovább romlott.

Dr. Czeglédy Csaba (ÉSZ) az előterjesztésből idézett, miszerint az új szolgáltató nem tervezi a teljes személyi állomány átvételét. A jogfolytonos átvétel tekintetében kérte a városvezetést, hogy ha ez a döntés születik, tárgyaljanak erről a céggel, nehogy rosszabb helyzetbe kerüljenek a munkavállalók.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) szerint történelmi döntéshozatal előtt állnak. Ki gondolta volna, hogy a Volánbusz Zrt. kiszorul erről a piacról. Ahogy korábban ez a vasútnál is megtörtént, most itt is.

13:40

A városi oltópontok ismét témát adtak. Úgy tűnik, a városvezetés még mindig sérelmezi, hogy azok nem nyílhattak meg.

Horváth Soma alpolgármester (Fidesz-KDNP) dr. Kecskés László játszótér-fejlesztéssel kapcsolatosan elmondta, erre most a „kormányzati elvonások” miatt nincs pénz.

Dr. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) a háziorvosok extra megterheléséről úgy fogalmazott: a kórházban a munkatársai több mint 200 oltást beadtak egy nap, a 20 oltás beadása nem jelenthetett kihívást.

A bizottsági elnök szerint a városvezetés visszaélt az orvosok nevével, mert információi szerint úgy íratták alá velük az oltópontok megnyitására vonatkozó kérelmet, hogy az csak szakmai célokra kell. Végül politikai célokra használták azt. Utalt arra is, a baloldali frakció tagjai a miniszterelnököt gyalázó táblával vonultak, most pedig lobbierőre lenne szükség.

Dr. Nemény András (ÉSZ) szerint az egészségügyi bizottság elnöke hozzászólásával mindenkit megsértett. A háziorvosoknak volt, hogy 90-100 oltást kellett beadni, és szakmai okok indokolták volna a városi oltópontok megnyitását. Ezt a véleményt osztotta később László Győző alpolgármester is.

Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) visszautasította, hogy a polgármester és az alpolgármester nyíltan sértegesse őt személyében, azt visszautasítja. Mindenki tudja róla, hogy mennyire tiszteli orvos kollégáit. A városi oltópontok nélkül is megoldódott a helyzet. Nemcsak a háziorvosok, hanem más egészségügyi dolgozók, így ő maga is dolgozott éjszakába nyúlóan.

Dr. Czeglédy Csaba képviselő (független) a Falco-gyárral kapcsolatosan elmondta: hangos a gyár. A szállópor problémájáról is beszélt, nem érti, miért bánik kesztyűs kézzel a gyárral a városvezetés. Javasolta a Szompark Kft. megszüntetését, helyette külső cégek megbízását. A képviselő szerint nem tudják számon kérni és az elvárásokat érvényesíteni a cégnél.

A polgármester úgy reagált: várható a szezon végén változtatás, de részleteket nem mondott.

Szavaznak. A többi között megerősítették a polgármester saját hatáskörben, elmúlt hónapokban hozott döntéseit – a Fidesz-KDNP frakció tartózkodott. Jóváhagyták a polgármester ez évi szabadság-tervét, módosították a GESZ alapító okiratát, bölcsődei feladatellátásra vonatkozó megállapodásokat és a Szombathely 2030 program megvalósítására vonatkozó megállapodást is jóváhagyták. Értékesíthetővé válik a Lenin-szobor, erről is határoztak a képviselők. A Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását 1990. március 30-án távolítottak el a Március 15. térről. A bronzszoborra vételi ajánlat érkezett – derült ki az előterjesztésből.

Szünetet tartanak. 15 órakor folytatják a közgyűlést.

12:45

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) a szemetelésekről beszélt. Ady térrel szemben lévő parkban uralkodó állapotokat hozta fel példaként. Azt ugyan a városi nagytakarításnál rendbe tették, de most már megint ugyanúgy néz ki. A közterület-felügyelet munkatársait kérte, szólítsák fel az itt szemetelőket, hogy fejezzék ezt be. Példaként említette az Éhen Gyula teret, ami a város előszobája – a Vas Népe mai számában írt arról, hogy milyen szemetes. Megoldást sürgetett a helyzetre.

Milyen ötlet alapján választotta ki a Féhe NKft.-t és a Szova NZrt.-t a zöldterület-kezelésnél. Megtudta, a Féhe NKft.-nek erre nincsen plusz kapacitása. Ilyen kiválasztási alapon, felkérhették volna Szabó Tibor urat, a Weöres Sándor Színház igazgatóját is – fogalmazott Ágh Ernő. – Nem vállalta – szólt közbe Horváth Soma alpolgármester, kijelentését derültség követte.

Nemény András úgy reagált: Horváth Soma alpolgármester minden hétfőn kimegy az Ady téri buszállomással szembeni parkba, és minden héten sajnos szemetes. Azt mondta, az Éhen Gyula téren is volt közösségi szemétgyűjtés, a Szova NZrt. munkatársai gyűjtötték össze ott a szemetet.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) megint a forráshiány okozta gondokról beszél. Ahogy mondta, ő is a saját fizetéséből vett két padot a körzetébe. A Szompark Kft-t 100 millió forinttal támogatják idén, mint tavaly. Szerinte is változtatni kell a helyzeten: 2 céget kértek fel. A Szova NZrt.-t zöldterület-kezeléssel foglalkozik, a Féhe NKft. pedig a közfoglalkoztatottak révén végez városgazdálkodási feladatokat. Lehet viccelődni a témában, de ezért választották ezt a két céget – mondta el Horváth Soma.

Kelemen Krisztián (ÉSZ) megköszönte a közterület-felügyelet munkáját. Ágoston Sándor irodavezető a legutóbbi bizottsági ülésen beszámolt az elmúlt nyolc hónap munkájáról – ez azt mutatja, megnőtt a lakosság bizalma a közterület-felügyelők irányába. A köztisztasággal kapcsolatos jogszabályi változásokat is tárgyalták. Az illegális hulladéklerakással kapcsolatosan elmondta, e téren változás történt. Azt közigazgatási eljárásban lehet március 1. óta szankcionálni, az átküldött 58 ügyből egyetlen ügyben sem indították meg az eljárást a kormányhivatalban. A rendőrség és közterület-felügyelet már nem szabhat ki helyszíni bírságot – erről is beszélt a képviselő.

Dr. László Győző (ÉSZ) reflektált a jogszabályi változásra. Azt mondta, tehetetlenek lettek, mert kivették a helyszíni bírság lehetőségének eszközét a kezükből. Javasolta, hogy negyedévente kérjenek beszámolót erről.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) jó egészséget kívánt a szombathelyieknek. Újabb nyugdíjasházra, idős otthonra lenne szükség – a járványhelyzet rámutatott az idősek elmagányosodása okozta problémákra. Ebben kért intézkedést a városvezetéstől. Az Állami Egészségügyi Központtal tárgyalt dr. Nemény András – az SZTK épülete kapcsán kért tájékoztatást. Az MMIK és a Nagyszálló megvásárlása kapcsán ugyancsak tájékoztatást kért a képviselő.

Adott-e bármilyen ígéretet, akár személyi akár anyagi támogatást a kampányukhoz, a mozgalomhoz, amihez csatlakozott? – kérdezte dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő.

Dobrev Klára és Karácsony Gergely nem miniszterelnök-jelöltként érkezett Szombathelyre. Az EP alelnöke és Budapest főpolgármestere látogatott a városba – ezt mondta el Nemény András (ÉSZ).

A Nagyszálló új tulajdonásának megírták a levelet, nem kaptak választ. Úgy tudja, hogy a 20 leggazdagabb magyar között található a vásárló – tette hozzá a városvezető. MMIK kapcsán még nem történt meg az átadás-átvétel. Az SZTK felújítása rengeteg pénzt követelne, az egy pénznyelő – tudtuk meg a polgármestertől.

Idősotthonra egyelőre nincs forrás, de a képviselői tanácsot megfogadja, és tárgyal a témában a megyés püspökkel.

Putz Attila képviselő (ÉSZ) megköszönte Illés Károlynak és Hende Csabának, hogy támogatták a Zanati úti kerékpárút ügyét. Sajnálja, hogy erre egyelőre nincs forrás. Hozzátette, több mint 30 millió forint értékben adnak támogatást a civil szervezeteknek – erről is tájékoztatta bizottsági elnökként. Tavaly ősszel: 40 egyesület kapott működési támogatást több, mint 7 millió forint értékben. Ezt január első napjaiban megkapták. Tavaly év végén a civil alapból rendezvényre kapott támogatást több civil szervezet – lehetőséget kapnak, hogy október 27-ig meghosszabbítják a pályázat megvalósításának határidejét.

A Kötő utcai parkot lezárta a Szova NZrt., emiatt sokan megkeresték. Kérte, hogy a városvezetés ismertesse az álláspontját ebben az ügyben.

Dr. Nemény András úgy reagált: tegnap tartották a Civil Fórumot, megköszönte a civil szervezetek megértését, együttműködését.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) a Kötő utcai fitneszparkkal kapcsolatosan elmondta: nem csak itt, hanem az ország több területén le kellett zárni a fitnesz parkokat. Az ITM módosított egy rendeletet, ami miatt egy minősítő tanúsítványt kell szerezni a parkokhoz. A Szova NZrt. úgy tájékoztatott közleményben, hogy ezek beszerzése folyamatban van.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) a Zanati úti kerékpárút beruházása kapcsán elmondta, pert indítottak azok ellen, akiknek ezt meg kellett volna építeni.

Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP), a ciklusokon átívelő beruházásokról beszélt. Egészségügyi Alapellátót, a Schrammel-gyűjteményt is említette példaként. Az Egészségügyi Alapellátó kapcsán elmondta, az egészségügyi bizottság elnökeként nehezményezi, hogy nem kapott az átadóra meghívót, pedig ő kezdeményezte annak létrehozását. Az orvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatosan emlékeztetett, drágább a központi ügyelet mostani működtetése. Elkezdődött ebben az átszervezés, hogy mindenhol a mentőszolgálat veszi át ennek működtetését. Érdeklődött, milyen választ adott a polgármester a kérdésre, hogy mi a szándék az orvosi ügyelet működtetésével kapcsolatosan? Majd egy új játszótér építését is szorgalmazta körzetében.

Dr. Nemény András egyetértett a ciklusokon átívelő beruházásokról – példaként említette az Iseumot, a színházat és lukácsházi víztározót is. Az orvosi ügyelet kapcsán: szerinte az nonszensz, hogy a levél alapján egy nap alatt várnak tőlük döntést ebben a kérdésben. Azt írta: nem szeretnék átadni az ellátást, de ha a finanszírozáshoz kapnak támogatást, az segítség.

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) az orvosi ügyelet kapcsán hangsúlyozta: mindig a fennálló jogszabályi háttér alapján látják el a feladatokat. Mintegy 3000 eset a felnőtt és mintegy 800 eset történt a gyermek ellátásban a központi ügyeleten. Minden igényt kielégítő, orvosnak, betegnek is megfelelő körülményeket tudtak kialakítani – mondta el az alpolgármester.

Mintegy 150 millió forint érkezik a Just Nature projektben, uniós forrásból. Indul a projekt tervezése, ebbe a szombathelyieket is szeretnék bevonni – erről már Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) beszélt.

Bokányi Adrienn tanácsnok (ÉSZ) a Szombathely 2030 programról beszélt és arról az együttműködési megállapodásról, amit az uniós források megszerzése érdekében hoztak létre. Beszélt a szakmai munkacsoportban zajló munkáról is. Kitért arra is, hogy az egyik nagycég kiszervezte a számlázását Magyarországról, így az általa fizetett iparűzésiadót elveszíti a város. Tájékoztatást kért ebben az ügyben.

Ez az iparűzésiadó-bevétel több mint 10 százalékát jelenti – reagált erre dr. Nemény András. Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) elmondta, vita van ebben Illés Károly és közte. Szerinte a Pénzügyminisztériumnak ebben lenne lehetősége lépni, Illés Károly szerint azonban jogszabályi okok miatt nincs lehetősége ebben a PM-nak intézkedni – mondta el az alpolgármester. Hozzátette, végül nem kaptak semmilyen választ a minisztériumtól.

Szuhai Viktor tanácsnok (ÉSZ) az orvosi életpályamodellel és ügyelettel kapcsolatosan kérdezett. László Győző alpolgármester úgy válaszolt: az életpályamodell egy sikertörténet. Hét új orvos érkezett az alapellátó rendszerbe, négy betöltetlen praxist tudtak betölteni. És négy gyermekorvos érkezett a rendszerbe, ami szintén örvendetes.

Az ügyelettel kapcsolatosan elmondta: aggasztóak a hírek, hogy járásonként lesz 1 orvos, és 10 óráig lesz orvosi felügyelet. Utána telefonos elérhetőség lenne. A politikus a szombathelyi tapasztalatokról beszélt, amik eddig igazolták a korábbi döntésük helyességét. Ha ez a rendszer váltaná fel, az szerinte visszalépést jelentene az ellátás színvonalában. Azt gondolja, túlzott elvárás lenne az OMSZ felé egy ilyen nagymértékű országos feladat átadása.

Dr. Kecskés László elnök szerint még korai megállapítani, hogy ez az új rendszer jól vizsgázott-e vagy sem. Már csak azért sem, mert pandémia volt. Sok olyan információt kapott, hogy nem lehetett elérni az orvosi ügyeletet. Azt, hogy két mentőautó helyett egy van, a két kapus rendszer helyett három kapussá vált az ellátás, miután a mentőszolgálattól átszervezték az ellátást – ezt sem lehet előbbre lépésként értékelni. Az új rendszert akkor lehet majd értékelni, ha rendes körülmények között működik – hangsúlyozta dr. Kecskés László.

Kopcsándi József képviselő (ÉSZ) gratulált dr. Kecskés László képviselőtársának a magas rangú állami elismerésért. A Markusovszky-kórház osztályvezető főorvosa a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Ágh Ernőnek is gratulált ahhoz, hogy két unokája is született a járványhelyzetben.

Kopcsándi József az új iparterületekkel kapcsolatosan kérdezett. Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) a söptei önkormányzattal kötött megállapodást üdvözölte. Megtudtuk, az egész területre vonatkozóan is van érdeklődés. Ez idővel építményadó-bevételben és iparűzésiadó-bevételben is forrást hozhat a városnak.

Azon dolgoznak most, hogy a 120 hektár után további 226 hektár is szombathelyi közigazgatási terület legyen a megállapodás jóvoltából – erről már dr. Nemény András (ÉSZ) beszélt.

Horváth Gábor képviselő arról beszélt, hogy nem kapott választ Szova NZrt.-től a fűnyírással kapcsolatosan. De más példákat is hoz, hogy nem kap választ a hivataltól. Tapasztalata szerint hónapok telnek el, és nem kap választ, aztán jegyző úrhoz fordul, és két nap alatt érkezik a válasz.

Nemény András úgy reagált, az előző ciklusban még ilyen sem volt. A Saághy utcai hídfelújításról tartott tájékoztató is csak „spontán” történt. Azt nem szervezték meg előre – indokolta a polgármester miért nem kapott meghívót arra a körzet képviselője.

Horváth Soma alpolgármester az elmúlt időszakban hozott döntéseket sorolta, amivel szerinte javult a városüzemeltetés színvonala.

Horváth Gábor úgy reagált: a polgármester azt ígérte, közösen vezetik majd a várost. Ezért kéri a jövőben az együttműködést.

Dr. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) szerinte téves az a baloldali kommunikáció, hogy 5 milliárd forintos kormányzati elvonás történt volna Szombathelyen. Kérte Bokányi Adrienn tanácsnokot arra, vonja vissza korábbi, erre vonatkozó nyilatkozatát. Az igazságról beszéljünk – kérte a polgármester a közgyűlés tagjaitól, Melega Miklós ugyanezt kéri a baloldali frakció tagjaitól. Majd így folytatta: szűklátókörű és nem felelős gondolkodást mutat, hogy kormányzti elvonsáként értékelik azt is, hogy a vállalkozóknak fele akkora iparűzésiadót kell fizetniük az önkormányzat felé. Ez a pénz a vállalkozásoknál maradt – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy több baloldali vezetésű önkormányzat kapott komrányzati kompenzációt. A Botka László által vezetett Szeged kapott támogatást – lehet hogy a baloldali városveztők nagyobb lobbierővel és jobb kapcsolati tőkével rendelkeznek, mint Nemény András – fogalmazott dr. Melega Miklós. – Szombathely mit tett azért, hogy az Aptiv ne vigye el a számlázási rendszerét? – ezt is kérdezte a politikus.

Nincsen mozgástere ebben a városnak, az unióhoz is fordultak, ám nem tudtak ebben elérni semmit. Ezen csak kormányzati döntés tudnak változtatni, de azt sem tartja kizártnak, hogy a kormánynak sincs ebben változtatási lehetősége – válaszolta dr. Nemény András. A polgármester úgy folytatta: szerinte a kompenzáció érdekében mindent megtett, a tárgyalásra elvitte a közgyűlés fideszes frakcióvezetőjét. Azt mondta, a helyi iparűzésiadónál tett enyhítés azokat a vállalkozásokat érintette, amelyeknek megmaradt a bevételük, a nehéz helyzetben lévőket nem segítette. Szeged támogatásával kapcsolatosan elmondta, 10 milliárd forintos vesztéségét 2 milliárd forinttal támogatták.

10:30

Nyílt ülésen vitatják meg a Szova NZrt. tulajdonában lévő ingatlanokkal kapcsolatos döntések napirendjét, így fogadták el a napirendet. Az első napirendben a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszak polgármesteri beszámolóját tárgyalják.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) gratulált a Falco KC csapatának: megnyerték a Magyar Kupát és Magyar Bajnokságot, valamint a Haladás VSE Futsal csapatának, ami ugyancsak bajnok lett. Hozzátette: a 102 éves egyesület 0 forint támogatást kap a várostól, így szerezte meg első bajnoki címet. Kérte, hogy ebben történjen változás.

Sportközponttal kapcsolatos híreket is megosztott: igaz-e, hogy azért távolították el a korábbi igazgatót, mert TAO-s pénzeket „rossz helyre töltött fel”. Aztán a Vasivíz Zrt.-hez ejtőernyőztették, az uszoda vezetője lett – mondta el Lendvai Ferenc.

Dr. Nemény András (ÉSZ) is gratulált a Falco KC csapatának. a Haladás VSE kapcsán elmondta: 21,5 millió forintot a HVSE utánpótlás csapatának adnak – erről ma döntenek. Beszélt arról is, hogy a HVSE máig nem számolt el a 300 millió forinttal, amit az államtól kapott az önkormányzat felé. Ezen felül kapnak most 21,5 millió forintot. Kitért arra is, hogy63 millió forintot várnak a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft-től, aminek egy részét az utánpótlás csapat kapja, a többit más célra használja fel az önkormányzat.

Az egykori ügyvezető kapcsán hangsúlyozta, nem volt frakcióvita. Úgy ítélték meg, hogy Kovács Cecília jó ügyvezető lenne a sportközpont élén, és úgy tudja, az uszoda élén is jó munkát végez. A TAO-val kapcsolatosan nem tud semmilyen elszámolási gondról.

Dr. Czeglédy Csaba (független) arról beszélt, hogy tavaly decemberben több fideszes város kapott kormányzati támogatást. Mivel Szombathely nem kapott pénzt, idén a szociális segélyekre is kevesebb forrás jut.

A Dr. Szabolcs Zoltán utcai esetről is beszélt, amiről lapunk is beszámolt. Egy vélhetően alkoholista férfi rettegésben tartja a házban élőket.

A képviselő javasolta a polgármesternek, hogy a Szova NZrt. vezérigazgatója, Németh Gábor figyelmét hívja fel arra, hogy a szükséges lépéseket tegye meg.

A Paragvári utca felől is nyissák meg a kórház bejáratát – ebben is kérte az intézkedést.

Nemény András (ÉSZ) emlékeztetett, Hende Csaba korábbi nyilatkozatára: Szombathely adóerő-képessége alapján nem kapott kormányzati kompenzációt. Székesfehérvár és Győr is kapott 1,4 milliárd forint támogatást, a polgármester igazságtalannak érzi, hogy ebből Szombathely kimaradt.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) arra kérte László Győző alpolgármestert, jöjjön ki a házból, ne csak akkor, amikor bajnok lett a csapat, keresse meg a HVSE elnökét, és tájékozódjon a témában.

Nemény András (ÉSZ) úgy reagált: az államtól kapott 300 millió forinttal máig nem számolt el a HVSE. Mi lett azzal a pénzzel? Szerinte káros, hogy egy valakit kiemelnek, és a többieknek nem jut forrás. Civil szervezeteknél és sportszervezeteknél is tud erre példát.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) a sportkoncepciót említette, abban kiemeltek egy-két csapatot zászlóshajóként, emellett az utánpótlás sportot támogatják és a sportszervezetek létesítmény üzemeltetéshez adnak támogatást. A HVSE erre megkapta a pénzt az államtól.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) az autonóm önkormányzatok fontosságára hívta fel a figyelmet és 1500 forintos buszjegy árat vízionált. Szerinte, ha a kormányzati kommunikációt nézik, a pénz a vállalkozásoknál és az embereknél maradt. Az önkormányzat nem kapta meg ezt a pénzt

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) megismételte: az adóerőképessége miatt nem kapott támogatást Szombathely. Kisebb költségvetésből ugyanúgy tudták korábban üzemeltetni a várost, a Haladás megkapta a 40 millió forint támogatás és a Savaria Karnevált is meg tudták rendezni. Amikor az önkormányzat több mint 60 millió forinttal többet ad a médiaközpont számára, a városi újságból pedig propagandalapot csináltak. Mi köze van a szombathelyieknek Karácsony Gergelyhez, Budapest főpolgármesteréhez.

Beszélt a fűnyírásról is. A Féhe NKft.-nek miért kellett szerződnie egy külsős céggel, amelyik tovább szerződött egy másik céggel? – érdeklődött a politikus.

Azt hallották, meg akarják venni a Brenner-villát. Ha nincs pénz, akkor miből? – ezt is megkérdezte a frakcióvezető.

Az utánpótlás szervezetek támogatásáról is beszélt – a HVSE azért kapott 300 millió forintot a kormánytól, mert nem kapott pénzt a várostól. Az állam megoldotta a Haladás problematikáját, ez már nem kerül pénzbe az önkormányzatnak. 1000 gyerek sportol itt – ha ők nem érdemesek a támogatásra, akkor kik? – ezt is kérdezte Illés Károly.

Az Aréna Savaria kapcsán elmondta, korábban is a TAO- forrásból újították fel.

Nemény András (ÉSZ) a Brenner-villa kapcsán úgy reagált: elővásárlási jogot szerzett a város, hogy legalább döntési helyzetbe kerülhessenek. A HVSE kapcsán elmondta, a lehetőségeik szerint támogatják a sportegyesületet.

Az adóerőképességről is beszélt: miért kapott Székesfehérvár és Győr támogatást? – reflektált a frakcióvezető hozzászólására.

Horváth Soma (ÉSZ) a fűnyírás kapcsán elmondta: két önkormányzati céget vontak be, a Szova NZrt-t és a FÉHE Kft.-t. Nekik lehetőségük volt alvállalkozók bevonására. Lefolytatták az eljárást. Szerinte a két cég munkájára nincs panasz.

Dr. Horváth Attila (ÉSZ) minden cégvezető hihetetlen munkát végzett a járványhelyzetben. Korábban azért támadták őket, hogy pénzt szórunk, haverokat foglalkoztatunk, most meg azért, mert maradt pénzünk. Emlékeztetett, a 25 ezer lakos alatti településeket automatikusan kompenzálták, a 25 ezer lakos felettiekkel tárgyalt. Nem tudnak olyan szolgáltatást nyújtani a szombathelyiek számára, mint korábban. Példaként a fűnyírást említette.

Fűnyírás, te drága! – kezdte hozzászólását Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP). A zöldterület-kezelés kapcsán a zöldhulladék elszállításáról beszélt. Hangsúlyozta, az alvállalkozó cégnek a szerződés szerint aznap el kellene szállítania zöldhulladékot, ami fekete zsákokban marad az utcákon. A probléma többször is előfordult, és azt jelezte a zöldhatóság felé. Megtudta, egyelőre úgy tűnik, nincsen engedélye a zöldhulladék elszállítására.

8 hónapja jelent be egy csatornafedél besüllyedést. Októberben azt a választ kapta, hogy megrendelték az újat, de ugyanúgy fennáll a probléma. Egyben átadott egy névjegykártyát Nemény András polgármesternek, hogy ha legközelebb a körzetében jár, hívja meg nyugodtan. És ha elkészül a csatornafedél, nyugodtan átadhatják – ezt is még hozzátette.

Dr. Nemény András (ÉSZ) megköszönte, és a „szíve fölé tette” a kártyát. A polgármester szerint tisztább a város, mint korábban. Tudja, hogy nem voltak elégedettek a szombathelyiek. Korábban állandó vita volt a fűnyírás miatt, azt ígérték, hogy több megoldást kipróbálnak, és ami a legjobb, azt választják.

Horváth Soma (ÉSZ) szerint politikai showt csinál a képviselő a fűnyírás kapcsán. Az alpolgármester ugyanakkor büszke arra, hogy a híd felújítását megkezdték.

9:25

Mint arról írtunk, nyolc hónap után ma 9 órakor összeült a szombathelyi közgyűlés.

- 2020. november 4. után lépett életbe a rendkívüli jogrend. 269 határozat és 32 rendelet született ebben az időszakban – tájékoztatott dr. Nemény András polgármester a közgyűlés elején. A szombathelyi egészségügyi dolgozók erőn felül teljesítettek és mindenkinek köszönet jár, aki ebben a munkában részt vett – erről is beszélt. Kitért az oltópontok esetére is, ami szerinte nagyon tanulságos volt.

Beszélt a város költségvetési helyzetéről is. Nemény András szerint „hitegették” őket, hogy kapnak kompenzációt. Több körben is tárgyaltak, ám végül nem kaptak forrást. Szombathely és Tatabánya az igazi vesztese ennek – értékelt a polgármester.

Ismeretes, lapunk is beszámolt arról, hogy 2020-as működési mérlegét 2,8 milliárd forintos plusszal zárta az önkormányzat.

Kitért arra is, hogy az egyik legnagyobb adófizető cég a székhelyét áthelyezi, ezzel az általa fizetett iparűzési adót is elvesztette az önkormányzat.

Nőtt Szombathely közigazgatási területe – utalt a Söptével kötött megállapodás eredményére a polgármester. A területre nagy az érdeklődés – ezt is megtudtuk.

Pozitívumokról is beszélt – a Szombathely 2030 programmal kapcsolatosan értékelt. Szót ejtett a munkacsoportról, az ott zajló munka célja, hogy minél több uniós forrást szerezzenek a város fejlődéséért.

Nyugdíjba vonul Lakézi Gábor, a polgármester megköszönte több évtizedes munkáját, amit a városért tett. Az új főépítész Sütő Gabriella lett.

Egyperces néma felállással emlékeztek azokra, akik a koronavírus-járvány áldozatául estek. Eskütétellel folytatódott a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában