Körkép

2021.06.01. 07:00

Sok településen kitáncolták a májusfát Vas megyében – fotók

A járvány csillapodtával a sok településen még szűk körben felállított májusfát egyre több helyen táncolják ki ezekben a napokban újra a régi hagyomány felelevenítésével. Van, ahol pedig éppen most indítják útjára ezt a vidám szokást.

VN

Táplánszentkereszten tegnap sokéves hagyományt újjáélesztve a gencsapáti hagyományőrzők (képünkön) és a Boglya zenekar közreműködésével táncolták ki a májusfát.

Fotó: Unger Tamás

A májusfaállításnak igen, kitáncolásának eddig nem volt igazán hagyománya Vassurányban. Az idén az Irány Surány Egyesület Kajcsos Anikó közművelődési szervező segítségével készítette elő a közösségi programot, amelyet vasárnap kora este tartottak meg a vegyesbolt előtti téren – tudtuk meg Forrainé Palkó Diána elnöktől.

A fát még a május 1-jére virradó éjszaka több mint tíz férfi állította. Most a Vassurányi Kacagók Táncház tagjai közül hat pár táncolta körül szertartásosan népes közönség előtt. A mintegy húszfős táncház Völferné Varga Krisztina és Hajnal Edit vezetésével alakult két éve. Tavalyi farsangi báljuk bevételéből gyönyörű kékfestő ruhákat készíttettek – a táncos párok ez alkalommal viselték azokat először.

Vassurányban először viselték a kékfestő ruházatot
Fotó: VN/FD

Uraiújfaluban az önkormányzat szervezésében vasárnap délután tartották a májusfa-kitáncolást. Csonka Anita közművelődési asszisztens elmondta, hogy a falubeli férfiak jóvoltából, hagyományteremtő szándékkal sok év után idén először állítottak májusfát az önkormányzati hivatal elé. Mint más alkalmakkor, most is számíthattak a szomszédos Nick hagyományőrzőire. A Fergeteg Néptáncegyüttes mintegy húsz táncosa adta meg az alaphangulatot. A májusfa körbetáncolásába a falubelieket is bevonták.

A természet újjászületésének szimbólumát Táplánszentkereszten április végén még szűk körben állíthatták csak fel. A tegnapi kitáncolásra azonban már a Boglya zenekart kérték meg, hogy húzza a talpalávalót, és a Gencsapáti Hagyományőrzők személyében előtáncosokat is hívtak hozzá. A tánc és a fakivágás mellé kürtőskalács, zsíros kenyér és finom itóka is került, de a legnagyobb öröm mindenki számára az volt, hogy végre szabad téren újra együtt ünnepelhet a falu népe.

 

Vasegerszegen minden évben három májusfát állítanak, egy kerül az önkormányzat udvarára, egy kis Vasegerszegre, egy pedig a falu központjába, a vásártérre. Idén a járvány miatt az önkormányzat udvarára csak szalagokat tűztek, így az asszonyoknak csak két fát kellett kitáncolniuk. Normál esetben persze a tavaszbúcsúztató egy nagy buli, ahol megvendégelik a falu lakóit, most azonban szűk körben ünnepeltek. A Markusovszky Lajos Kulturális, Sport, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület nőtagjai hajukban színes szalagokkal hétfőn délután elsőként a vásártérre mentek, ahol 17 órakor fogták meg egymás kezét, és állták körbe a májusfát: „Körben áll egy májusfa, lássuk, kik táncolják ma” – énekelték.

Vasegerszegen az asszonyok a hajukban szalaggal, énekkel búcsúztatták a tavaszt
Fotó: Cseh Gábor

Miután kétszer-háromszor körbetáncolták a fát, jöhettek a legények, akik ezúttal már nem ásót, hanem láncfűrészt ragadtak, és egy homlokrakodó segítségével pár pillanat alatt biztonságosan ledöntötték a természet újjászületésének jó tízméteres jelképét. Ugyanez a sors várt a másik fára is, így a vasegerszegiek felől igazán kezdődhet már a nyár.

Körmenden nagy esemény szokott lenni a májusfa-kitáncolás. Évről évre ekkor tartják a Lajtha László koreográfiai versenyt.

Korbacsics Tibortól megtudtuk: az idén a pandémia miatt a néptánccsoportok nem tudtak készülni, ezért a versenyt most nem tartják meg, de azért a májusfát kitáncolják. Szombat délután a várudvaron a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes és utánpótláscsoportjai lépnek majd fel. Gencsapátiban is a következő hétvégén, a gyerekeknek szánt rendezvényekkel együtt tartják meg a hagyományos ceremóniát. Nádasdon a Partium Alapfokú Művészeti Iskola záró rendezvényén, június 11-én táncolják ki a májusfát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában