Halsütő, cselló és tatami

2021.07.13. 07:00

A civil szféra Vasvár kovásza: eszközátadó az újranyitás örömére

Az önkormányzat számára mindig fontosak voltak a közösségek. A város évente 11 millió forinttal támogatja civil szervezeteit. Most a csoportok tárgyi támogatást is kaptak, amelynek forrását egy európai uniós keretből nyerte a város.

Pogács Mónika

Tóth Balázs a Béke Házba hívta a civileket

Fotó: VN/Vasvári Önkormányzat

Az eszközátadást az újranyitás utáni „évindítóval” kötötték össze. Tóth Balázs polgármester a civil szervezetek képviselőit a Béke Házba hívta meg, fehér asztal mellé. – Ötven-, százezer forintos, a működéshez szükséges tételekről van szó. Olyan eszközök, anyagok ezek, amelyeket nem tudtak megvenni eddig a szervezetek – jelentette ki a városvezető.

Sorolta: a karatésok tatamit, a népdalosok fellépőruhát, a nyugdíjasok tűzhelyet és sütő-főző edényeket, a tűzoltók bankettasztalokat, a polgárőrök mobil hangosítást, a kosarasok versenylabdákat kaptak. A horgászok halsütő eszközzel, a zeneiskola két csellóval, a nagymákfai egyesület kültéri kemencéjéhez kemencehőmérővel, sütőlappal lett gazdagabb. A Vasvári Játékszín tabletet, a természetjárók bélyegzőházakat, a dartsosok dobótáblát igényeltek a rendelkezésre álló pénzügyi keretből.

Tóth Balázs a Béke Házba hívta a civileket
Fotó: VN/Vasvári Önkormányzat

– Az egyesületek által kért és kapott eszközök közül több tulajdonképpen közös használatba kerül. Kölcsönadhatják ezeket egymásnak, így a város kulturális, közösségi eseményein szélesebb körben is hasznosulhatnak – mondta Tóth Balázs. A fórumot áthatotta az újratalálkozás öröme is. A fokozatos nyitás után először volt mód a beszélgetésre bővebb körben. Arról is eszmét cserélhettek a résztvevők, ki hogy élte meg a másfél évet, menynyire lazultak meg az egyes közösségekben a kötelékek és mennyire lesz könnyű vagy nehéz újraindítani az együttes munkát. Az online kapcsolattartás lehetősége ugyanis hiába állt rendelkezésre, a közösségeken belüli szálak óhatatlanul lazultak.

– Sok munka lesz majd, hogy ezek a kapcsolati hálószövetek a járvány előtti szintre rendeződjenek. A civil szervezetek működése azonban nagyban függ a vezetők habitusától. Az pedig elmondható, hogy mindegyik vasvári közösség vezetője elhivatott. Szép feladat lesz számukra az újraépítkezés, a közösségek megerősítése – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve:

– A civil szféra egy település számára a kovász. Ezek a szervezetek gondoskodnak arról, hogy ne különálló egyének, hanem összetartó közösségek alkossák a várost. Ezért is fontos számunkra a munkájuk, jelenlétük – tette hozzá Tóth Balázs az összejövetelről szóló beszámolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában