sporthorgászat

2021.07.18. 07:00

A halhiány dacára több mint öt tonna ponty került a vasi vizekbe

Annak ellenére, hogy általános a halhiány az országban, a vasi vizek több mint öt tonna hallal gazdagodtak. Augusztus 1-jétől kedvezményesen lehet megváltani a féléves bérleteket.

VN

Fotó: VN/vasivizeken.hu

Az országosan tapasztalható halhiány és beszerzési nehézségek ellenére a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége folytatta a horgászvizek nyári telepítését. A Pinka-völgyi Halas Nap előtti héten a Pinka-patak horvátlövői duzzasztott szakaszán és a vaskeresztesi Pinka-holtágon 300-300 kg piaci pontyot telepítettek. A Tógazda Halászati Zrt.-vel – mint halszállítóval – kötött előnyös keretszerződés alapján, a korábban még nem tapasztalt halvásárlási problémák ellenére kedden 4600 kg, átlagban 1,5-1,7 kg körüli pontyok kihelyezésével folytatódtak a szövetség kezelésében lévő horgászvizek telepítései az alábbi elosztás szerint: Szombathelyi Csónakázótó: 550 kg, Szombathelyi horgásztó: 300 kg, Vasvári tavak: 450 kg, Püspökmolnári tó: 450 kg, Gersekaráti Sárvíz-tó: 1200 kg, Magyarszecsődi tó: 550 kg, Máriaújfalui Hársas-tó: 700 kg, Vadása-tó: 400 kg.

A már megszokott módon a haltelepítések után általános horgászati tilalmat egyik vízterületen sem rendeltek el, így mindenki bátran hódolhat szenvedélyének. Ezt a szövetség azzal is támogatja, hogy augusztus 1-jétől akciós áron lehet az egyesületekben féléves felnőtt (275 00 forint) és ifjúsági (14 000 forint) területi engedélyt váltani a vasi vizekre. További információ kérhető a szövetség vaskeresztesi ügyfélszolgálati irodájában. Arról, hogy miért van halhiány, Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke beszélt. Kiderült, ahogyan annyi mindennek, közvetetten ennek is a koronavírus-járvány az oka. Tavaly, amikor leállt az expor a járvány miatt, a jelentős haltöbblet okozott problémát.

A megoldást az jelentette, hogy a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásának segítségével a felgyülemlett 1100 tonna pontykészletet megvásárolta, és a halakat a hazai horgászvizekbe juttatta. Ez is szerepet játszott a horgászok számának ugrásszerű növekedésében, hiszen tavaly olyan vizekbe is került hal, ahol egyébként kevesebb szokott lenni. A kiváló ütemérzékkel véghez vitt központi támogatású, soha nem látott mértékű halasítási program sok ember munkahelyét mentette meg.

A jelenlegi halhiány oka, hogy sok haltermelő a tavaly tapasztalt bizonytalanság miatt nem termelt annyit, mivel nem akart kockáztatni, de védett madarunk, a kormorán pusztítása is óriási a gazdaságokban, és az exportpiacok igénye is jelentősen emelkedett. Mindehhez még hozzávehetjük, hogy a halászati ágazat jövedelmezősége szerény, miközben élőmunkaigénye nagy, ezért aztán egyre kevesebben foglalkoznak haltermeléssel. Remélhetőleg őszre, de legkésőbb jövő tavaszra rendeződik a helyzet, és ennek okán még szorosabb együttműködés alakul ki a MAHAL és MOHOSZ között.

Kiemelt képen: A halhiány ellenére jó ütemben zajlik a nyári pontytelepítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában