Gyermekruhákat adományoztak

2021.07.28. 07:00

A horvátországi földrengések károsultjainak gyűjtöttek a szentpéterfaiak

A horvátországi földrengések károsultjainak gyűjtött ruhaadományokat a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének Szentpéterfai Alapszervezete. A megközelítőleg hetven dobozban és zsákban összegyűjtött ruhát a Horvát Vöröskereszt csáktornyai (Cakovec) képviseletének munkatársai vették át és szállították el a rászorulókhoz.

Polgár Patrícia

A szentpéterfaiak már tavaly­előtt is gyűjtöttek a csáktornyaiaknak, akkor nyolcdoboznyi adományt szállítottak el saját autójukkal Horvátországba. Ezúttal az összegyűjtött gyermekruhákat Kristijan Valkaj, a csáktornyai Vöröskereszt igazgatója, valamint Vlatka Vincetic, a szervezet EU-projektkoordinátora, szociális részlegvezetője vette át Wágner-Kapitár Szabinától, a Vöröskereszt szentpéterfai alapszervezetének elnökségi tagjától, valamint Kohuth Miklós önkormányzati képviselőtől. Az átadón részt vett Czirók Tamás, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének szombathelyi területi vezetője és Csire Enikő, a szervezet támogató szolgálatának munkatársa.

A gyűjtést a szentpéterfai alapszervezet hirdette meg a közösségi médiában, plakátokon és szórólapokon. Az adományok főként Szentpéterfáról érkeztek, de nagy örömükre a településről elszármazottak is elvitték hozzájuk a felesleges gyerekruhákat. Celldömölkről, Kőszegről és Szombathelyről is kaptak ruhákat, sőt, még a jáki karitász is juttatott hozzájuk adományokat, így összesen – bár pontosan nem számolták meg – csaknem hetven doboz és zsák tartalmát vihették el tőlük kedden Csáktornyára.

Wágner-Kapitár Szabina elmondta, a két település kapcsolata 2019-re nyúlik vissza. Legelőször két éve Kohuth Miklós horvátországi kapcsolatai révén jutottak el a csáktornyaiakhoz. – Akkor Magyarországon nem találtunk olyan helyet, ahol átvették volna tőlünk az összegyűjtött ruhákat. Valaki Romániát javasolta, ami nekünk nagyon messze lenne. Horvát anyanyelvűként és nemzetiségi faluként még inkább közel áll a szívünkhöz, hogy horvátokon segíthetünk – magyarázta.

Ezúttal a gyermekeket szeretnék segíteni, ezért nagyjából az 50-es csecsemőruháktól kezdve a felnőtt XS, S méretekig fogadták el a csáktornyaiak az adományokat. Ezeket Muraköz megye területén osztják szét, főként a földrengés sújtotta részeken, ahol még mindig vannak olyanok, akiknek nincs házuk. Ők konténerekben élnek, és az ősz, majd a tél közeledtével nagy szükségük lesz a pluszruhákra.

Kiemelt képünkön: Wágner-Kapitár Szabina, Csire Enikő, Czirók Tamás, Vlatka Vincetic, Kristijan Valkaj, Tóth Miklós és Kohuth Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában