Változtak a közönség szokásai

2021.07.09. 20:00

A kulturális-művészeti fesztiválok szervezői is érzik a járvány hatásait

Megérzik a rendezvényszervezők a koronavírus-járvány hatásait. Persze az sem hajtja az ő malmukra a vizet, hogy az 500 fősnél nagyobb rendezvények látogatásához védettségi igazolványra van szükség. Az elmúlt hetekben volt olyan koncert és előadás is, amit a minimális előzetes érdeklődés miatt le is kellett mondani.

Polgár Patrícia

Fotó: VN-archív

Így például a július 8-ára, szombatra meghirdetett körmendi Tátrai Band-, valamint a július 9-ére, vasárnapra tervezett P-Mobil-koncertet is. Előbbit egy másik időpontban, szeptember 9-én megtartják a tervek szerint, az utóbbit nem pótolják. – Ezekre a koncertekre alig több mint tízszázalékos volt az érdeklődés – magyarázta Hegedüs László koncertszervező. Megjegyezte: hogy elővételben hány jegy kel el, árulkodó lehet a végső létszámra nézve. A meghirdetett belépők legalább hatvan százalékát el kell adniuk elővételben ahhoz, hogy lássák, nem lesz veszteséges a rendezvény. Hozzátette: az AlteRába sikerével kapcsolatosan bizakodó, ugyanis elővételben kilenc százalékkal több jegyet tudtak értékesíteni, mint 2019-ben.

Szintén elmaradt a Pannon Kapu Kulturális Egyesület július 3-ára meghirdetett Gina és Fidel című színházi előadása a szentgotthárdi Szerelmesek Fesztiváljának programjában. Hrabovszky-Orth Katinka, az egyesület elnöke elmondta: teljesen nem mondták le az előadást, próbálnak későbbi időpontot találni. Katinka a megcsappant érdeklődést egyértelműen a koronavírus-járvánnyal hozza összefüggésbe. Egyrészt sokan még mindig nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, másrészt szerinte az egyéves bezártság átalakította az emberek érdeklődési körét. Hozzátette: korábban sokan az előadás napján váltottak jegyet, ma már ez sem jellemző.

Szintén így látja Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. Míg Kőszegen az elmúlt években a turisták ad-hoc jelleggel is váltottak jegyet a színházba, mostani vendégeik tudatosan átgondolják, hogy melyik előadást szeretnék megtekinteni. A Várszínház egyetlen előadását sem kellett lemondani, az azonban látszik, hogy a nézők jobban válogatnak az előadások között. Míg két évvel ezelőtt volt olyan, aki öt darabra is váltott jegyet, ma már jó, ha kettőre elmegy.

– Azt nem tudjuk lemérni, hogy azért változtak-e a nézői szokások, mert kevesebbet akarnak kockáztatni – vagy azért, mert rosszabb anyagi helyzetben vannak, de a visszaesés egyértelműen látszik. Mindemellett most is vannak olyan színészek, illetve előadások, amelyek nagyon vonzzák a közönséget – fogalmazott az igazgató.

Kiemelt képünkön: Hegedüs László a közelgő Alte-Rábával kapcsolatban bizakodó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában