Természetbarátok közössége

2021.07.20. 07:00

A néhai túrázó, Varga Jenő szellemi örökségét viszik tovább Vasváron

Újabb színnel gazdagodott a város civil palettája. A közelmúltban alakult meg a Varga Jenő Természetbarát és Sport­egyesület.

Pogács Mónika

– Februárban jött a gondolat, hogy nagyapám szellemi örökségét tovább kell vinni. Akkor el is indult az alapító tagok toborzása, márciusban ügyvédhez kerültek a szükséges dokumentumok, májusban az egyesületet bejegyezték – sorolta Takács Judit az egyesület képviseletében.

Varga Jenő bácsi fáradhatatlan túrázó volt, aki idén januárban, 97 éves korában hunyt el.

– Nagy tanulság mindenki számára, hogy egészséges életmóddal ilyen szép kort lehet megélni. Papa életútja is bizonyíték erre: cukorbeteg volt, de a mozgással, az egészséges táplálkozással, a szabad levegőn tartózkodással karban tartotta a betegségét – fogalmazott a néhai túrázó unokája.

Hozzátette: nem kell kimerítő testmozgásra gondolni, a séta, a kocogás, a fizikai munka is segíthet, hogy az egészségügyi problémákat a mozgás, az aktív élet segítségével le tudjuk küzdeni vagy kordában tudjuk tartani.

Bár konkrét statisztika nem készült a Jenő bácsi által bejárt túrák kilométereiről, de az biztos, hogy Magyarország összes tájegységét végigtúrázta.

Az egyesület egy másik, Vasvár túraéletében meghatározó személyiség, Benke Tibor szellemi örökségét is igyekszik tovább vinni. A civil szervezet nagy dolgokat vállalt fel már így a kezdetekben is. Vasvár, a Hegyhát több évtizedes tradicionális túraprogramját ők szervezik már ősztől.

– Megörököltük a teljesítménytúrát. Most szeptemberben tíz, húsz, harminc és ötven kilométeres távon hirdetjük meg a programot. A vasvári, hegyháti túrák útvonalát emiatt újra kell festeni, ehhez szervezünk majd munkatúrát – árult el néhányat a rájuk váró közeli feladatokból Takács Judit.

Biztató, hogy bár még csak tavasszal alakultak, az önkormányzat már őket is meghívta a civil szervezeteknek tartott júniusi, fehér asztalos találkozóra.

Kiemelt képünkön: Vasvár új civil szervezete nyitott minden korosztály számára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában