felelős szülők

2021.07.04. 07:00

Babaváró hitelből lakást – A lehetőséget nagy százalékban ingatlanvásárlásra használják fel

A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra használják fel az ügyfelek az egyik ingatlanközvetítői cégcsoport felmérése szerint. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön két éve jelent meg a hitelpiacon, a népszerűsége töretlen.

MTI

A társaság ügyfelei körében végzett felmérése szerint a legnépszerűbb (68 százalék) felhasználási mód a lakásvásárlás, amelynek aránya 13,9 százalékponttal nőtt egy év alatt. Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az igénylők 14 százaléka fordította az elnyert támogatást, 5 százalékuk banki hitelét váltotta ki, 3 százalékuk pedig megtakarítást hozott létre gyermekének a kölcsönösszegből. Alig 1-1 százalékban állampapírt vettek a pénzből, vagy a meglévő hitelt törlesztették előzetesen, autót vásároltak, esetleg a vállalkozást fejlesztették a kölcsönből. Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője elmondta, a legfrissebb elemzésük szerint a maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan a negyedét, vidéken pedig a felét tudják fedezni a vásárlók.

Az ügyfeleknek így még további támogatásra is szükségük lehet lakáscéljaik eléréséhez, és ehhez államilag támogatott hiteleket (csok, falusi csok) is felvesznek. Látszik az is, hogy a babaváró felhasználásában az elmúlt két évben csökkent a felújításra, korszerűsítésre felhasznált összeg.

Kiemelt képen: Budapesten a vételár negyedét, vidéken a felét fedezi a hitel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában