Tetőtől talpig zöldben

2021.07.01. 17:30

Káros vagy nem? – Tetőtől talpig vadszőlő borít egy házat Gencsapátiban

A zöldfelületek jelentőségét ma már nem kérdőjelezi meg senki, mégis sokan bolondnak tartják azt, aki a ház falához közel ültet bokrokat, pláne ha magára a falra futtat fel növényeket. Mert tönkre teszi a falat, beázik tőle a ház, penészes lesz a fal, beletelepednek a bogarak meg az egerek. Megnéztük tényleg így van-e.

Gyöngyössy Péter

A Kőszegi vonaton utazók közül sokan megcsodálják azt a Gencsapáti határában álló kétszintes házat, amit tetőtől talpig vadszőlő borít. Különösen ősszel, amikor a levelek vörösesre színesednek. Óvári Lászlóné, Marika néni, a ház tulajdonosa elmesélte, hogy régebben, amikor sokat vonatozott, az utasok között gyakran téma volt a hatalmas zöld ház. Vannak akik irigykedtek a szép látványra, míg mások inkább bolondnak tartották a tulajdonosokat. Legtöbben meg voltak győződve róla, hogy a vadszőlő tönkreteszi a vakolatot, a növényzettől beázik, bepenészesedik a ház, meg beköltöznek a bogarak és az egerek.

Miközben Marika néni betessékel a kapun, leírhatatlan érzés a szabályos rendben sorakozó levelekkel teli, kétemeletnyi fal alatt állni. Mintegy 30 centiméteres zöld burok veszi körül a házat. Bent a kánikula ellenére kellemes hűvös a klíma. A 83 éves Óvári Lászlóné, aki simán letagadhatna 25 évet, ma is autózik és kertet művel. Mint elmondta, szülei kertészek voltak, és ilyen, vadszőlővel befuttatott házban nőtt fel az Apáti és Gyöngyösfalu közötti szigeten.

Nem tudná elképzelni, hogy más házban lakjon. Mintegy 40 éve ültették azt a két tő vadszőlőt, ami mára az egész épületet benőtte. A végső elhatározást az adta, hogy akkoriban egy nagy záportól közel egy négyzetméteren beázott az új ház északi emeleti fala, ami nagyon nehezen száradt ki, és újra kellett festetni. Akkor úgy döntöttek, hogy védelmi célból befuttatják a házat. Azóta élvezik ennek összes előnyét. Nincs beázás, vizesedés. Penésszel soha nem találkoztak. Teljesen száraz a fal, ami nyáron sem forrósodik át, és immár negyven éve ugyanaz a vakolat borítja. Évente egy-két alkalommal karbantartják a vadszőlőt, hogy ne menjen az ereszre, a cserép alá, a párkányra, a tetőre.

– Tavasszal, amikor virágzik, a méhek telezsongják, ősszel pedig rengeteg rigó és egyéb madár ad gyönyörködnivalót, ahogyan a lila bogyókat csipegetik – meséli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában