ismét összefogtak

2021.07.12. 07:00

Magyarok és szlovének együtt fejlesztették a Mura és a Rába körzetének turizmusát

Nagyszabású, a Mura és a Rába körzetét érintő bilaterális fejlesztési program zajlott az elmúlt években a magyar–szlovén határtérségben. Az Interreg program keretében támogatott projekt magyarországi zárórendezvényét pénteken tartották Csörötneken.

Tersztyánszky Krisztina

20210709 konferencia a víziturizmusról, Kocsis Zsolt polgármester, Csörötnek, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Mura Rába Tour elnevezésű kezdeményezés nem kevesebbet vállalt magára, mint hogy újjáéleszti és új alapokra helyezi a korábban a vasfüggöny által széttagolt, ám földrajzilag összetartozó és nagyon is hasonló területek turizmusát. Legfőbb célja a turisztikai szolgáltatók határon átnyúló hálózatának megalkotása volt, illetve négy alapvető tematika köré csoportosulva – vízi, lovas, bakancsos és kulturális turizmus – programelemek, táborok, képzések is megvalósultak. A határ mindkét oldalán történtek infrastrukturális fejlesztések is. A legjelentősebb ezek közül a Cepinci településen felújított és múzeummá alakított határőr laktanya, magyar részről pedig a csörötneki Akácfa kemping felújítása.

De említésre méltó, hogy mindkét részről készültek marketinganyagok, kisfilmek, valamint a közös kuruc hagyomány ápolására Salovciban kétnyelvű konferenciát tartottak, melynek bővített anyaga könyv alakban is megjelent. A három szlovén és három magyar partner együttműködésétől azt várták a résztvevők, hogy a térségben erősödik az aktív turizmus, meghosszabbodik a szezon, és az ide látogatók több vendégéjszakán át itt maradnak a gazdag kínálatnak köszönhetően. A közös célokra összesen 793 ezer eurót költhettek el. A közös törekvések közül ezúttal a Felső-Rába menti vízi turizmus kérdéseit helyezték középpontba a szervezők, melyhez mindkét országból, sőt Ausztriából is hívtak szakembereket. A házigazda nevében Kocsis Zsolt polgármester köszöntötte a részvevőket, visszatekintve a rábai turizmus fejlesztésének másfél évtizedes múltjára.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a közelmúlt művi, imitált szórakoztató trendjei után ma előtérbe

kerül az élet teljességét nyújtó turizmus, ahol a vendég a természet részesének érezheti magát. Ilyen körülmények között a Mura és a Rába térség különleges adottságai évről évre jobban felértékelődnek. Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke az egyes települések és civil szervezetek összefogásában rejlő erőt méltatta.

Nyikos András a Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről mondott biztató szavakat, Szendi Kata, a Vas Megyei Turizmus Szövetség alelnöke a Rába-stratégia Vas megyében című anyagot mutatta be. Kocsis Zsolt az Akácfa kemping 26 ezer euró értékű rekonstrukcióját és szolgáltatásfejlesztését emelte ki, ami a Mura Raba Tour jóvoltából nagy előrelépést jelent a falu vízi turizmusa számára. A 2006-ban épült kemping vizesblokkját felújították, nap elemrendszerrel látták el és fedett kenutárolót létesítettek.

Beszereztek továbbá nyolc háromszemélyes „törhetetlen” hajót, felkészülve a tapasztalatlan vízi turisták kiszolgálására. A további előadások sorából okvetlenül ki kell emelni a szlovéniai vezető partnerszervezet, a PRAK doo – egy kommunikációs ügynökség – ügyvezetőjének, Simon Balazicnak az előadását, amelyből kiderült, hogy a Mura és a Rába mentén mennyire hasonlóak a lehetőségek és a kihívások.

A mai turista – hangsúlyozta – már nem betontengerre, tömegre és hamburgerre vágyik, hanem a természet nyugalmára, finom ételekre, élményekre és helyi termékekre. A Mura partján már több ilyen jellegű desztináció tett szert népszerűségre: egy működő, öreg vízimalom, kompátkelőhelyek, evezési lehetőség és tájjellegű ételeket kínáló éttermek. Eseményeket, ünnepségeket is rendeznek a térségben. Amire szükség lenne még, az az egyelőre kiaknázatlan potenciál kihasználása, a kínálat hálózatba szervezése és a marketing erősítése. A megoldást egy Mura régiós park létrehozásában látják.

Az ausztriai Raab Natúrpark vízi attrakcióiról tartott élvezetes beszámolót Karl Kahr elnök, ám érdekes módon kiderült, hogy az olyan part menti infrastruktúrából, amelyek fejlesztéséről Bebes István körmendi polgármester beszámolt, még több is elkelne náluk. Az ismertetők után kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a találkozás. Egyebek között elhangzott, hogy az esetleges káresetek, sérülések miatt szükség lenne annak feltérképezésére, hogy hol lehet gépkocsival megközelíteni a folyót.

Kiemelt képen: A házigazda nevében Kocsis Zsolt polgármester köszöntötte a részvevőket, visszatekintve a rábai turizmus fejlesztésének másfél évtizedes múltjára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában