A szolgáltatás biztonságot ad

2021.07.28. 07:00

Megszűnhet a magyar nyelvű tanácsadás Burgenlandban

Az osztrák munkaügyi minisztérium támogatásának megvonásával az ÖGB Burgenland (Osztrák Szakszervezeti Szövetség) magyar nyelvű jogi tanácsadása is veszélybe kerülhet. A magyar nyelvű tanácsadást az ÖGB irodáiban – például Oberwartban, Eisenstadtban – több mint százezer esetben vették igénybe az elmúlt húsz évben. Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség projektvezetőjét is megkérdeztük.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/ORF

Az ÖGB Burgenland csütörtökön közleményt osztott meg a közösségi oldalán. „Magyar jogi tanácsot szeretnél? Ha Kocher munkaügyi állásfoglalása nyer, akkor az ÖGB-ben a jövőben megszűnik az anyanyelvi tanácsadás. Ez az ÖGB Burgenland jövőbeli projektjeit is veszélyeztetheti. A szervezetnél különösen a koronavírus-járvány idején volt fontos kapcsolattartási pont az anyanyelvi konzultáció, aminek a középpontjában a rövid távú munkavégzés, a határzár és a szigorított belépési feltételek álltak. A járvány elmúlt hónapjaiban mintegy félmillióan kaptak segítséget Burgenlandban az ÖGB-től” – áll a közleményben. Ahogyan azt a magyarok.orf.at ausztriai magyar hírportál írja, a szervezet kétnyelvű szakemberei a munka- és a szociális jog területén segítik eligazodni ügyfeleiket. Irodáikban a kormányzati támogatásoknak köszönhető­en a telefonos és személyes tanácsadást is ingyenesen tudták eddig biztosítani ügyfeleiknek. Kiemelt feladataik közé tartozik, hogy segítsék az Ausztriában munkát vállaló magyarokat jogaik érvényesítésében.

– Ez a fajta tanácsadás rendkívül fontos, és a jövőben is lehetővé kell tenni – követeli Andreas Rotpuller, az ÖGB tartományi titkára Martin Kocher munkaügyi miniszter múlt heti bejelentése nyomán, miszerint a Covid- krízissel együtt járó kiadások miatt az anyanyelvi projektek támogatásának megvonásával jelentős összegeket takaríthat meg a kormány. A támogatás megvonása tehát az ÖGB Burgenland magyar nyelvű tanácsadását is veszélybe sodorhatja. A tartományi titkár szerint a szolgáltatás Facebook-oldalán található, folyamatosan frissülő bejegyzések alkalmanként akár 70 ezer emberhez is eljuthatnak. Csak tavaly több mint 10 ezer ügyfél kapott ingyenes jogi segítséget az ÖGB-nél. Burgenlandban a százezer foglalkoztatott közül mintegy 18 ezer a magyar ingázó, akiknek a hiányát az ország gazdasága is megérezné.

Ezzel együtt Dallos Bertold, az ÖGB projektvezetője lapunk megkeresésére elmondta: a magyar nyelvű tanácsadást a jövő év szeptemberéig mindenképpen lehetővé teszi az állam. Hozzátette: egyelőre csak tárgyalások zajlanak az anyanyelvi projektek megszűnéséről. Elképzelhető, hogy Burgenlandot nem is érinti majd a megszorítás – pontosabban az irodákat semmiképpen nem érinti, a legrosszabb esetben is a magyar nyelvű tanácsadás szűnhet meg. – A magyarok munkavállalási kedvére, úgy gondolom, az sem lesz negatív hatással, ha esetleg nem lenne anyanyelvi tanácsadás. A bérkülönbség a motiváció, hogy Ausztriába jöjjenek dolgozni. Az csak egy plusz, hogy magyar nyelven kaphatnak tanácsokat. Biztonságérzetet ad, hogy az anyanyelvükön kapnak segítséget. Ez az országban egyedüli módon csak az ÖGB burgenlandi irodáiban érhető el számukra – magyarázta a projektvezető.

Kiemelt képünkön: Sokan keresik fel az irodákat segítségért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában