Szexuális erőszak

2021.07.05. 10:31

Négy kislányt tapogatott, 12 évet is tölthet a rácsok mögött a zaklató

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a cselekmények részben súlyosabb minősítését indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott négy kislányt 7 és 13 éves koruk között, ruhájukon keresztül és ruhájuk alá benyúlva is tapogatott, simogatott.

vaol.hu

Minden felvétel mögött hús-vér gyermek van

Fotó: Shutterstock

A Szombathelyi Törvényszék a 2021. május 28. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat több rendbeli – részben folytatólagosan elkövetett – minősített szexuális erőszak bűntette és szexuális visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül 12 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte és végleges hatállyal minden olyan foglalkozás gyakorlásától eltiltotta, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetőleg tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna; a vádlott korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének végrehajtását pedig elrendelte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott négy kislány sérelmére is súlyosan szeméremsértő cselekményeket követett el, három sértett esetében ismételten is.

Az ítélkezési gyakorlat szerint súlyosan szeméremsértő a nő, a gyermek mellének megfogása, nemi szervének simogatása, még ruhán keresztül is, ha az a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére irányult vagy arra alkalmas. A tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális cselekmény pedig nem szexuális kényszerítésnek, nem szexuális visszaélésnek vagy szeméremsértésnek, hanem szexuális erőszaknak minősül. Fennáll a kapcsolati viszony, a „felügyelete alatt állás” is, még ha rövid is az az időtartam, ami alatt az elkövető meghatározhatja a sértettől elvárt magatartást, vagyis kiskorú esetén gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyek az adott körülmények között a szülőt illetnék; illetve az „egyéb módon az elkövető befolyása alatt állás” is, mert a vádlott családi barátnak is számított.

A másodfokú ügyészség szerint fennáll azonban – a megállapítottnál több esetben is – az „erőszakkal” elkövetés is, mert a tényállás szerint többször volt tényleges fizikai ellenállás, amikor a sértett úgy próbálta elhárítani a vádlottat, hogy rugdosott, ficánkolt, illetve amikor a sértett nem tudott szabadulni a vádlottól, mert derekánál visszahúzta. Ez a gyermekek esetében lenyűgöző erejű erőszaknak tekinthető.

A másodfokú ügyészség szerint a kiszabott büntetés egészében a cselekmények részben súlyos minősítése mellett is megfelel annak a jogalkotói és társadalmi elvárásnak, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúak sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények elkövetőivel, így a kislányok bizalmával visszaélő vádlottal szemben is, a törvény minél nagyobb szigora kerüljön alkalmazásra.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában