piaci mustra

2021.07.16. 11:30

Őrségi piac: a tökmagolaj a sláger, de jól fogy a szörp és a szalonna is – fotók

Bár változatlanul a szombati az igazi nagy vásár napja, a hét közepén is számos turista vásárolt a térség termékeit felvonultató őriszentpéteri piacon.

Gyöngyössy Péter

Múlt hét szerda óta már a nyári turistaszezonnak megfelelően a hét közepén is várja a vásárlókat az Őriszentpéteri Termelői Piac, amely tizedik éve kínálja az Őrség, a Göcsej, a Hetés és a Rába mente termelőinek és kézműveseinek portékáit.

Szerdán sem volt könnyű parkolóhelyet találni a piac közelében, bár egyelőre a jelek szerint sok árus még kivár a hétköznapi megjelenéssel. De most is ott volt Málnás Józsi a friss málnáival, szörpjeivel, Eszti néni a tökmagos, olívás sajtjaival, no és Vilma néni lekvárjai és Hermina néni olajai sem hiányozhattak. Trajbár Elemér a zalai Pórszombatról hozta a mézeit. Hatvan méhcsalád szolgáltatja az utánpótlást. Van bőven választék, akác- és gesztenye-, hárs-, napraforgó-, repce- és vegyes virágmézet is kínál.

Hajdú József szintén Zalából, Kerkaújfaluból érkezett. Magolajokat és pálinkát is árul. Mint elmondta, még mindig a tökmagolaj a sláger, de a drágább dióból, mákból, len-, szőlő-, máriatövismagból sajtolt olajokat is viszik. Ezek leginkább egészségmegőrző szerepet játszanak. Részletes táblák mutatják be, hogy például a tökmagolaj a prosztatára, a máriatövismag-olaj a májra, a dióolaj a memória megőrzésére jó. Besenyei Ferenc Magyarszombatfán hozta létre tejfeldolgozó cégét. Kecske-, juh- és tehénsajtokat készít. Elsősorban szállodáknak szállít. Hetente mintegy 800 liter tejet dolgoznak fel. A pandémia alatt szinte teljesen leálltak, most éledeznek.

Nagy a forgalom a zalalövői Farkas József zöldségesstandján. Mint megtudtuk, őstermelőként otthon termeli meg az árut, vegyszert csak minimálisat használ. Láthatóan friss az áru, van szép petrezselyme, zöldbabja. Sokan vitték tőle a meggyet, a sárgabarackot is. Szörpöket nézegetett egy család a szattai Markó Sándor standjánál. Budapestről érkeztek. Szilágyi Gyula balettművész, az operaház magántáncosa feleségével és két lányával már tizedik éve rendszeresen eltölt egy hetet az Őrségben. Egy őriszentpéteri vendégház a törzshelyük. A lányok szeretnek lovagolni, de túrázás, gombaszedés, fürdőzés is szerepel a programban. A piacon most főleg sajtokat vettek, de a kézműves termékek is érdeklik a lányokat. Markó Sándornak több nemzeti parki védjegyes terméke is van. Az egyik a fenyőrügyszörp, a másik a batul almapálinka. De több más kulináris párlatot is árul. Főzet bakszarkörtéből, házi berkenyéből és vackorból is. Mint megtudtuk, ő soha nem fogyaszt alkoholt, de a barátai szívesen tesztelik a pálinkáit.

Egyre divatosabb a magas C-vitamin-tartalmú, markánsan savanyú homoktövis. Más gyümölcsökkel keverve többen is kínáltak belőle italokat. De a piac, talán legdrágább, s talán legszebb kiszerelésű pálinkája is alma és homoktövis felhasználásával készült. Gutorföldéről érkezett az értékes nedű. Egy három és fél decis üveggel majdnem ötezer forint. Vett belőle a budapesti Vadász Kata is, aki harmadik éve jött el nyaralni a családjával az Őrségbe. Bár idén a megszokott kercaszomori szállásról lekéstek, Viszákon találtak megfelelő helyet. Leginkább a természet, a csend, a nyugalom, a szép tavak, amik vonzóvá teszik számára ezt a vidéket. A piacra tökmagolajért és sajtért jöttek. Az őriszentpéteri Kovács Roland húsárukkal érkezett. Saját disznói húsát dolgozza fel.

Mint elmondta, most leginkább a szalonnafélék fogynak. Már grillkolbászt is készít, de kínál töpörtyűt, hurkát és disznósajtot is. Úgy tapasztalja, a kolbásszal töltött füstölt karaj és szűzpecsenye is sok látogatónak ízlik. A legnagyobb kereslet érezhetően a magolajok, szörpök, pálinkák iránt van. A profi módon felcímkézett, katonás rendben sorakozó egyenüvegek után valóságos felüdülés a zalalövői Málnás Józsi standja. Becsületes nevén Cserkuti József málnát, ribizlit és a belőlük készült szörpöket árul. A kiszerelés erősen eklektikus. Az üvegek között akad boros, pezsg ős, martinis. De belül igazi málna- és ribizliillat fogadja a gyanútlan vevőket.

Kiemelt képen: Szilágyi Gyula balettművész, az operaház magántáncosa feleségével és lányaival piacozott

Ezek is érdekelhetik