Citeratábor

2021.07.05. 10:00

Szilágysági népzene is szólt a büki kultúrházban

Még Hajdú-Bihar megyéből is jött résztvevő az idei citeratáborba, intenzív volt az idei kurzus Berta Alexandra Junior Príma díjas népzenész vezetésével.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

– Egy egész évre töltekezünk ilyenkor – mondta a szervező, Pintér Anikó a rendkívül intenzív, egyhetes citerakurzusról, amit a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárral közösen szerveztek.

– Örkényben kezdődött, ott találkoztunk először a Kóta Népzenei Szövetség táborában, Alexandra volt az oktató – idézte fel Pintér Anikó. ­Annyira hasznos és jó hangulatú is volt az a tábor, hogy tudták: Bükre is el kell hívni oktatónak Alexandrát. Tavaly már sikerült megszervezni a kurzust és idén is sikerült megnyerni a tábornak a Junior Príma díjas népzenészt.

A Csoóri Sándor Alap kiírásán nyertek forrást a tábor megrendezésére, az oktatói díjat abból fedezték, a szálláshoz pedig a büki önkormányzat segített – sorolta Pintér Anikó.

Délelőtt és délután két-két órában töltötték meg citeraszóval a büki művelődési házat. Még Hajdú-Bihar megyéből is jött résztvevő: Kolozsi László Sándor még csak 15 éves, de már évek óta citerázik. Azt mesélte, az óvodában tetszett meg neki a hangszer, és nem bánta meg, hogy azóta ismerkedik a hangszerrel, a Kóta-minősítésen országos arany fokozattal büszkélkedhet a püspökladányi zenész, és nagyon szívesen jött Bükre tanulni. Jött még citerás Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Sopronból és a környékről, meg a táplánszentkereszti citerazenekar tagjai is résztvevők voltak. Szilágysági népzenét is tanultak: arra fókuszáltak, hogyan áll össze a zenei folyamat tempóváltásokkal, énekes és hangszeres blokkok összefűzésével.

Kiemelt képünkön: Berta Alexandra tanította a citerásokat idén is, szemben Pintér Anikó, a tábor szervezője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában