Magyar falu program

2021.07.23. 16:00

Több mint 400 millióból 15 Észak-Vas megyei településen tesznek rendbe utcákat, utakat

Az Orbán Viktor által meghirdetett Magyar falu programban mintegy 415 millió forintnyi kormányzati támogatásból újulnak meg utak Észak-Vas megyében – számolt be Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

VN

Ágh Péter emlékeztetett: belügyminisztériumi pályázaton a nyáron egyszer már 476 millió forint érkezett 27 Észak-Vas megyei településre. Ezzel és a most 15 települést érintő Magyar falu programmal összesen 891 millió forintos hazai forrást fordíthatnak felújításokra 42 nyertes pályázat révén. Szólt arról is, a Magyar falu program 2019-es elindítása óta az „Út, híd, járda, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása” témakörű pályázatok révén eddig 38 nyertes pályázatról született döntés, amely 910 millió forintos támogatást jelent.

A mostani nyertesek között van Mesteri. Lórántfy Tibor, a település polgármestere lapunknak elmondta: az üdülőövezetben hat vöröskavicsos utat újítanak fel, rendes alapot, majd zúzalékot kapnak. Nagy szükség volt már a beruházásra, mert kiadós eső és hóolvadás után annyira feláztak ezek a szakaszok, hogy több autó is megsérült rajtuk. A tervek szerint augusztus második felében kezdődik majd a munka, akárcsak Hegyfalun. Bartok Tibor polgármester megkeresésünkre közölte, a nagyon forgalmas, kissé már megviselt József Attila utcát erősítik meg és teszik rendbe a csaknem harmincmillió forintból. – A Magyar falu program nagyon jó lehetőség arra, hogy továbbfejlődjön a település – fűzte hozzá.

Gyöngyösfaluban pedig a több mint 600 méter hosszú Hunyadi utca újul meg. Tóth Árpád polgármesterről megtudtuk: az érintett szakasz 2x4 centiméter aszfaltot kap kiegyenlítő réteggel, kijavítják az útpadkát, és az itt lakók kérésének megfelelően három fekvőrendőrt is elhelyeznek az úton. Hozzátette: nagyon vártak már a fejlesztésre, háromszor pályáztak, nagy örömükre ezúttal sikerrel. A kivitelező várhatóan szeptember 15-én veszi birtokba a területet.

Ólmod valamivel több mint 27 millió forintot nyert a Magyar falu programban. Ebből az osztrák határ felé vezető Klastromi utca újul meg. Hergovich Vince polgármester elmondta, nagyon fontos ez a beruházás a település számára. A mintegy 350 méteres útszakasz elkészültével megszűnik a zsákfalu jellege Ólmodnak ez egyben a Bozsokot és a falut összekötő kerékpárosút egy része is. Hozzátette: sokan használják már most a házilag kijelölt útszakaszt, ami a beruházás révén rendes alapot kap majd.

– Sok még a feladat, ezért a kormánnyal együttműködve továbbra is a kistelepülésekért kívánunk dolgozni. Fontos felhívni ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kormányzat nem a megszorításokhoz nyúlt a koronavírus okozta válságos helyzetben, így a Magyar falu programot sem fagyasztotta be, hanem biztosította a költségvetési forrást, hogy folytatódhasson a kistelepülések még élhetőbbé tétele – hangsúlyozta Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában