Magyar falu program

2021.07.13. 14:00

Tovább fejlődhet Észak-Vas megye – Útfelújítások Kőszegpatytól Söptén át Vasasszonyfáig

Kormányzati támogatásból több mellékút fejlesztése valósul meg a Észak-Vas megyében.

Cseh-Egyed Bernadett

Köszönhető ez az Orbán Viktor által kezdeményezett Magyar falu programnak is – fogalmazott Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Kőszegpaty belterületi szakaszán lényegében befejeződtek a munkálatok, erről a helyszínen tájékozódott Ágh Péter és Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasi igazgatója. Régóta váratott magára ez a fejlesztés, ahogy az Ólmodot érintő útszakasz rendbetétele is. A Magyar falu programban ez lesz a közútkezelő saját kivitelezésű beruházásai nak második állomása.

Várhatóan a hónap végén kezdődnek a munkálatok Vassurányban: a 86325. j. állomáshoz vezető út, illetve a 86118. j. út belterületi szakasza újul meg. A padkanyeséssel, árokrendezéssel megkezdődött a Peresznye–Horvátzsidány közötti mintegy 2,3 kilométer út felújítása is. A 415 millió forintból megvalósuló beruházás októberben készül el.

Kétrétegű aszfaltburkolat-erősítés készül 1,5 kilométer hosszan Szombathely és Söpte között, a Vasasszonyfán átmenő összekötő úton 1 kilométer, illetve az azt követő 1,6 kilométer hosszan, továbbá a Mesterházán átvezető másfél kilométer hosszú összekötő úton. Mindez összesen több mint egymilliárd forintba kerül. Már tervezés alatt van az 1,1 kilométernyi útburkolat-javítás Kemenesmagasi belterületén is, a Celldömölkön átvezető Jánosháza–Celldömölk összekötő út felújítási munkálatai pedig előreláthatólag szeptemberben kezdődnek.

Útfelújítás Söpte térségében
Fotó: Cseh Gábor

Ágh Péter kifejtette: szintén hazai forrásból, a Komplex Útfelújítási Programban még az idén elkészül a csepregi Répce-híd átépítése. A több mint hatszázmillió forintba kerülő fejlesztés egy ideiglenes gyalogoshíd és -járda megépítésével, valamint a közműkiváltásokkal kezdődött, most pedig a híd cölöpözésével folytatódik. Folyamatosan zajlanak a nagy közútfejlesztési projektek előkészületei is, térségünkben ez a Szombathely és Kőszeg közötti gyorsforgalmi út megépítését jelenti – hangsúlyozta a képviselő, aki továbbra is fontosnak tartja, hogy minél több forrást biztosítson erre a célra.

Szólt arról is, befejeződött a Tormásliget és a csepregi körforgalom közötti 4,3 kilométer hosszú út felújítása. Itt mintegy 662 millió forintnyi uniós támogatásból új alapréteg készült a meglévő pályaszerkezet anyagának újrahasznosításával, amire még két réteg aszfaltburkolat épült. A Magyar Közút Nzrt.vállalta továbbá, hogy Répcelakon a rossz állapotban lévő Csánigi utcát korszerűsítik, ott várhatóan szeptemberben kezdődnek a munkálatok.

A Magyar Közút NZrt. megyei igazgatója lapunknak beszélt arról is, hogy a Magyar falu program saját kivitelezésű projektjein mart aszfalttal dolgoznak, azaz környezetbarát technológiát alkalmaznak, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Ennek az olcsóbb, de tartós technológiá­nak köszönhetően jóval hosszabb szakaszon újulhatnak meg alsóbbrendű utak, mint korábban. Előnye továbbá, hogy teljes szélességben lehet beépíteni, tehát a régi burkolaton kívül egyúttal a mellette lévő rossz minőségű padkát is felújítják. A 15-16 centi vastag mart aszfaltnak és az arra kerülő kétrétegű felületi bevonatnak forgalomtól függően egy, maximum két hét szükséges, amíg összetömörödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában