Korszerűsítés

2021.08.18. 20:46

Átadták a megújult bencés kolostort Celldömölkön

Megáldották és átadták a volt bencés kolostor teljesen megújult épületét. A beruházás 500 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.

Tóth Judit

Nyolc éve kezdődött el a bencés kolostor korszerűsítése. Elvégezték a víz- és fűtésrendszer, a villamoshálózat cseréjét is. Az épület földszintjén működnek ezentúl a plébániai irodák, ott tartják foglalkozásaikat a plébániai csoportok, és a Mária Rádió stúdiója is az épületben kapott helyet. A díszteremben csodálatos falfestményeket is restauráltak. Az emeleten a Szent Benedek-zarándokházat alakították ki.

Az átadó szentmisével kezdődött, amelyet dr. Székely János megyés püspök celebrált. Éltető forrásnak, élő szigetnek nevezte a felújított kolostort. Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát azt hangsúlyozta: a bencések ősi helyén most újra feladatot lehet vállalni, és igent kell mondani arra az ajándékra, amely Istentől való. A szentmise után az ünnepség a kolostor udvarán folytatódott. Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát felidézte az épület mintegy 300 éves múltját.

Soltész Miklós államtitkár, Németh Zoltán, a kegytemplom plébánosa
és Ágh Péter országgyűlési képviselő az épület bejárásán Fotók: Szendi Péter

– Kemenesalja kialudt vulkánja tövében épült ez a kolostor, és amikor ma itt vagyunk a felújított épület udvarán és hálát adunk, akkor új tűzről, új lángról és folytatásról akarunk tanúbizonyságot tenni. A magyar bencés rend távlati tervei között szerepel, hogy visszatér Celldömölkre a jövőben.

– A kereszténység Magyarországon, Közép-Európában fontos, és annak kellene lennie egész Európában is, ez számunkra evidencia – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. – Életünknek minden napját, hetét, hónapját és évét átszövik azok a keresztény tanítások, üzenetek, a kereszténység által épített emlékek, amelyek ezer év óta egész államiságunkat, kereszténységünket jelölik. Nem lehet a tízparancsolatot, a teremtett világ üzenetét, sajátosságát kiölni, azt, hogy a fiú fiúnak születik, a lány lánynak, és az is marad. De fontos, hogy tiszteljük azokat, akik másként gondolkodnak.

Fehér László, Celldömölk polgármestere elmondta: 1993-tól indultak el az egyeztetések a Pannonhalmi Főapátsággal. Az épületet megkapta a bencés rend, a város ezért kártalanítást kapott. Ebből új városházát hoztak létre, de intézmények fejlesztésére is fordítottak.

Ágh Péter, a térség orszá­­g­gyűlési képviselője beszédében kiemelte: a kormány előbb 300 millió, később újabb 200 millió forintos támogatást biztosított a kolostor felújítására, amellyel egy álom vált valóra. Ez a hely egyrészt vallási épület, másrészt szimbólum, ahogy általában a komoly múltú települések nagy vallási épületei. Az ilyen helyek a jóra és a maradandóra fordítják a gondolatunkat – mondta a képviselő, akinek az ünnepi eseményen minden felszólaló megköszönte a közbenjárást és a végig támogató hozzáállást, amelyek nélkül nem válhatott volna valóra ez a nagyszabású felújítás. Az ünnepség végén dr. Székely János megyés püspök áldotta meg a felújított épületet, majd a vendégek bejárhatták a kolostort.

Kiemelt képünkön: Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg az épületet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában