tőzegmohás láprét

2021.08.25. 17:30

Eltűnt a víz a lápból Szőcén?

Erősen meglepődtek azok a kirándulók, akik a minap a Szőcei tőzegmohás láprét tanösvényt járták végig.

Gyöngyössy Péter

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Gyöngyössy Péter

A Lápok Házában már kellően ráhangolódtak a lápi élményekre, és óvatosan lépkedtek a rét fölé épített pallósoron, amikor elképedve látták, hogy néhány fiatal szandálban sétálgat az általuk embert is elnyelni képesnek gondolt területen. Hová lett a víz a lápból? – tették fel a kérdést többen is a tanösvény látogatói közül. Aki régebben ismeri a szőcei völgyet, annak hamar feltűnik, milyen száraz a terület. Porosra száradt vakondtúrások, fakóra szikkadt növényzet, és a szinte mindig vízzel telt semlyékek mostanra mozaikosra repedezett aljzata is jelzik ezt. Nem helyi jelenségről van szó.

Az Őrség érzékeny, vizes élőhelyeit máshol is sújtja a szárazság. Papp László, az ELTE Fűvészkert botanikusa sok éve kíséri figyelemmel a Szőce-patak völgyének növénytársulásait. Tapasztalatai alapján a láprét állapotában is vannak szárazabb és nedvesebb évek, de ennyire száraznak még soha nem látta. – Télen és tavasszal alig volt csapadék, és az idei június és július nagyon meleg volt – ismerteti tapasztalatait a biológus. – Ugyanakkor tudjuk, hogy volt már ennél melegebb is. A globális klímaváltozással is összefügg, hogy szélsőségessé válik az időjárásunk.

Egyre hosszabbak a száraz időszakok, melyeket egyszerre lezúduló nagyobb csapadékmennyiségek szakítanak meg. A hirtelen, nagy esők jelentős része viszont elfolyik, és nem tölti fel azokat a vízbázisokat, ami a forrásokat táplálja, vagy a talajvizet tartja fenn. Nincsenek havas, fagyos telek, amelyek szintén a vizek megtartása szempontjából fontosak. Persze az, hogy a felszín most száraz, nem azt jelenti, hogy ez örökre így marad.

Bár hosszú távon megfigyelhető egyfajta szárazodás, attól nem kell tartani, hogy a most látható állapot állandósul. Egy erőteljesebb csapadékosabb időszak képes pótolni a mostani hiányt. A lápréti növényzet sem tűnik el egyik pillanatról a másikra. A mostani szárazságra egyszerűen kisebb produktummal válaszolnak. Kevesebb a széna. Tartósabb szárazság a jégkorszaki maradványfajokat már érintené. Eltűnne a kereklevelű harmatfű, a tőzegeper és a zergeboglár is.

Kiemelt képen: Papp László mutatja a szőcei táborozóknak, hogy tavaly itt még a gumicsizma szárának pereméig lehetett süllyedni a lápba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában