programajánló

2021.08.04. 07:00

Értékmentő tábor, találkozók és a segítés útjai – Ismét különleges programokkal rukkolnak elő a civilek

Török és magyar hagyományőrzők az ostromnapokon, háromnapos búcsú Szombathely déli városrészén – civil szervezetek beszéltek programjaikról a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ sajtóreggelijén.

Tóth Kata

A segítés útjai címmel szervezi a 34. Országos Szakmai Találkozót augusztus 13–15-én a Telehumanitas Szombathelyi Mentalhigiénés Egyesület. Elnökük, Szabó Katalin elmondta: a programot a 112-es hívásfogadó, az Áldozatsegítő Központ és a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat összefogása hívta életre. Kiindulópontjuk az volt, hogy sok az inadekvát (szórakozó) hívás az érdemiek mellett, ezért szemléletformálásra törekednek: cél szerinti hívhatóságukat mutatják be a közönségnek. Szombaton 15 órától a Fő térre települnek ki, táncos programok, zenekarok színesítik a délutánt.

Augusztus 20-án kerül sor a vasszécsenyiek nagy találkozójára. A Pungor Ernő Művelődési Házba a faluból elszármazottakat is várják, kíváncsiak történeteikre, mondta Tárczy Orsolya, az Együtt Vasszécsenyért Egyesület képviselője. Az alkalomra elkészül a monográfia a település történetéről, és bemutatják helyi értékeiket. Délutánra fúvószenét, a szimfonikusok és az Ataru Taiko fellépését ígérte.

Szabolcs Gergely a Pannon Helyi Termék képviseletében, táborvezetőként az augusztus 9-től 14-ig tervezett hegyhátszentpéteri tájházi értékmentő tábort népszerűsítette. A Vasi-Hegyháttal, a népi építészettel és értékekkel ismerkedhetnek a résztvevők. Közös munkára és kirándulásokra is lesz lehetőségük a 18 év feletti fiataloknak. Még várnak jelentkezőket. Augusztus 20–22-e a szent királyi búcsú időpontja. Tóth Kálmán, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tagja ismertette a programokat. Szentmise nyitja a pénteket, 10 órakor ünnepség kezdődik a templomkertben. Meggie, Mokka Tribute Band, Gáspár Laci – néhány név a szombati fellépők közül.

Múlt vasárnap elmosta az eső a főtérre tervezett roma zene napját, a koncerteket 22-én a szentkirályi búcsún pótolják. Augusztus 6–8. között zajlik Kőszeg nagyrendezvénye, a 14. Kőszegi Ostromnapok. Kövesdi Andrea és Csiki István, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület tagjai a programokat sorolták. Tizenhárom hagyományőrző csapat részvételével bemutatók, csaták emlékeznek az 1532-es török ostromra. Pénteken 15 óra 32 perckor puskalövéssel indul a rendezvény, kihirdetik az ostromállapotot. Szombaton 18.30-kor várostrom, vasárnap 10.30-kor zárócsatával megemlékeznek a 11 órai harangszó eredetére.

A civil központ is készül partnereinek: legközelebb augusztus 27-én nemescsói kirándulással. A Nemzeti Ifjúsági Tanács fotópályázatot hirdetett fiataloknak: a civil közösségi élet újraindulásáról várnak fotókat szeptember 19-ig.

Kiemelt képen: Tárczy Orsolya, Szabó Katalin és Meskó Krisztián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában