nyerteseket hirdettek

2021.08.27. 17:30

Faluházak, közösségi terek újulnak meg – Több mint 460 millió forint érkezett Észak-Vas megyébe

Több mint 460 millió forint érkezett Észak-Vas megyébe, Ágh Péter országgyűlési képviselő választókerületébe önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére a Magyar falu program révén.

VN

Fotó: Ohr Tibor

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére is nyújthattak be pályázatot tavasszal az ötezer vagy kevesebb állandó lakosú települések önkormányzatai, önkormányzati társulásai a Magyar falu programban. A 20 milliárd forint keretösszegű, önkormányzati ingatlanok korszerűsítését, építését szolgáló komplex kiírással támogatást igényelhettek faluházak fejlesztésére, szolgálati – különösen orvosi szolgálati – lakás felújítására vagy kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek felújítására, korszerűsítésére vagy új óvoda építésére, továbbá közösségi terek építésére, felújítására és fejlesztésére.

A kiírásban szereplő hat pályázati kategória közül legfeljebb három kategóriában nyújthattak be pályázatot. Nemrég hirdették ki a támogatottak sorát. A közzétett döntési listából kiderül: Ágh Péter választókörzetében tizenhat település számára lesz lehetőség ingatlanok fejlesztésére összesen 460 millió 625 ezer forint összegben.

Hat településen (Bögöt, Horvátzsidány, Kemenessömjén, Kőszegdoroszló, Pápoc, Tompaládony) megújulhat a faluház, három faluban (Csánig, Nemesládony, Vép) korszerűbb lesz az orvosi rendelő, három településen (Hegyfalu, Kenyeri, Nemesbőd) az óvodaépületet fejlesztik vagy óvodát építenek, négy faluban (Kiszsidány, Lócs, Peresznye, Vasegerszeg) a közösségi teret újítják fel. Lócs 25 millió forintnyi támogatást nyert az egykori iskola, majd bolt és kocsma épületének külső-belső felújítására.

Ráadásul új funkciót kap az épület. – Élnek még a faluban olyanok, akik oda jártak általános iskolába. Mióta az Áfész bezárt, csak romlott az állapota, a képviselő-testület viszont mindenképpen szerette volna hasznosítani: a központban található épület felújításával egységes lesz a falukép, és a még felfedezetlen értékeinket is megmutathatjuk az itt lakóknak és az ideérkezőknek. Kis falunk sok támogatást kapott az utóbbi időben, nagyon örülök, hogy idén sikerült forrást találni az átfogó felújításra – mondta el Horváth Ildikó polgármester.

Kőszegdoroszlón 29,6 millió forintból újul meg a faluház. Az összeg már az önkormányzat számláján van, ősszel kezdődhet a kivitelezés. – Az 1989-ben épült faluház olyan helyre került, ahol nagyon magas a talajvíz. Délnyugati és északkeleti sarkán is repedések keletkeztek, évek óta esedékessé vált a megerősítése, felújítása. Szükség van a nyílászárók cseréjére, szigetelést kap az épület – tudtuk meg Joó Tamás polgármestertől.

– A kormány Magyar falu programja elkötelezett lépéseket tesz azért, hogy a helyi közösségi élet helyszíneit, feltételeit biztosítsa. Erre két másik pályázat is rámutatott. Az egyik a közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és közösségszervező bértámogatására, a másik az egyházi közösségi terek felújítására juttatott forrást. Ráadásul a kormány most egy újabb pályázat révén egymillió forintot biztosít a kistelepüléseknek közösségi programokra. Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére a Magyar falu program 2019-es elindulása óta 39 helyszínre összesen 804 millió 727 197 forint érkezett választókerületemben.

A korábbi években így már jutott forrás a következő településekre: Acsád, Cák, Horvátzsidány, Jákfa, Mesterháza, Ólmod, Peresznye, Porpác, Sajtoskál, Simaság, Söpte, Szergény, Tokorcs, Vasegerszeg, Vasszilvágy. Most újabb 16 sikeres pályázat révén 460 millió forint érkezett Észak-Vas megyébe. Ezzel sok olyan helyszínt újíthatnak fel, menthetnek meg, amelyek később a helyben élők mindennapjait vagy éppen öszszetartozását szolgálják – fogalmazott Ágh Péter.

Kiemelt képen: Ágh Péter Joó Tamás kőszegdoroszlói polgármesterrel a faluház előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában