Néptáncfesztivál

2021.08.18. 11:30

Gálahangulatban zárult a folklórünnep Sárváron

A magyar népzene és táncok ünnepével zárultak a jubileumi nemzetközi folklórnapok tegnap Sárváron. A Nádasdy-vár udvarán – az idén 40 éves rendezvény bölcsőjében – az utolsó napon gálahangulatban léptek fel többek közt azok a helyi együttesek és tánccsoportok, amelyek nélkül nem jöhetett volna létre az ország legrégebb óta megtartott néptáncfesztiválja.

Pajor András

Fotó: Pajor András

„A fesztiválok idején a világ jött el Sárvárra” – fogalmazott köszöntőjében Ágh Péter országgyűlési képviselő (képünkön). A háttérben Majthényi László, aki Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlék érmét adta át a folklórfesztivál szervezéséért végzett több évtizedes munkájáért Kondora István polgármesternek.

– Több földrészről, csaknem nyolcvan országból érkeztek fellépő csoportok a sárvári fesztiválra az évtizedek során – emlékezett vissza a szervezésben sokáig maga is aktívan közreműködő egykori néptáncos, Kondora István polgármester. Csaknem húszan kaptak emléktárgyat a fesztivál létrehozásáért és a megtartásában végzett tevékenységükért.

Fotó: Pajor András

A Regös jubileumi fellépése előtt meglepetésként Kondora István polgármester lépett a színpadra, és átadta az együttesnek a Sárvár Városért Érdemérem kitüntetést. Az önkormányzat az elismerést a zenekarnak közel öt évtizeden át tartó kiemelkedő színvonalú művészeti tevékenysége, a magyar népzene és kultúra értékeinek megőrzése és népszerűsítése érdekében határainkon belül és túl végzett munkája, valamint az immár négy évtizedes múltra visszatekintő sárvári nemzetközi folklórnapok elindításában és szervezésében vállalt meghatározó szerepe, elévülhetetlen érdemei elismeréseként adományozta.

A jubileumi műsoron a kitüntetett Regös együttes mellett fellépett a Sárvári Néptánckör a Herpenyő zenekarral. Az ünnepi esten közreműködött még a Vasi Kislegényczéh a Szökős néptáncegyüttessel, a Kecskemét táncegyüttes, az Üllési Fonó táncegyüttes, valamint a Zuboly együttes. A program csattanója a 100 Tagú Cigányzenekar hangversenye volt.

Kiemelt képünkön: A Sárvári Néptánckör és a Herpenyő együttes a színpadon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában