Az ország új kapuja az út

2021.08.17. 20:27

Befejeződtek a 87-es főút Kőszeg–Rőtfalva országhatár közötti szakaszának kivitelezési munkái

Befejeződtek a 87. számú főút Kőszeg–Rőtfalva (Rattersdorf) országhatár közötti szakaszának kivitelezési munkái. Kedden tartották a projekt záró sajtótájékoztatóját.

Vas Népe

Az elkészült beruházás, a megépült új nyomvonalú út a hozzá tartozó új határmetszési ponttal a 87. számú főutat köti össze az osztrák B61a jelű úttal. Tehermentesíti ezzel a meglévő szűk keresztmetszetű kőszegi határ­állomást és az ausztriai Rőtfalva (Rattersdorf) belterületi szakaszát.

A teljes útszakasz 1,8 kilométer hosszú. Nagyobb hányada – 1 kilométernyi rész – Rőtfalva elkerülését biztosítja.

A magyarországi oldalon a 825 méter hosszú szakasz 625 méterén új nyomvonalú út épült, 200 méteren a 87. számú főutat újították fel. Az útpályát már tavaly novemberben megnyitották a forgalomnak, ismertette Nyul Zoltán, a NIF Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese.

Hozzátette még: a 87. számú főúton a régi határátkelő felé vezető úthoz balra felálló sávos csomópontot építettek ki, és elkészült a régi határra vezető 8723. jelű új út is, ám, tekintettel a pandémiás helyzetre, az osztrák oldali korlátozások feloldásáig a régi határállomást nem nyitják meg. A beruházás részeként a főút mellett 590 méter hosszan kiépült a csapadékvíz-elvezetési rendszer, és kialakítottak egy ellenőrző helyet is. A mostani az Interreg V-A Ausztria–Magyarország együttműködési program 2014–2020 egyik befejezett beruházása, amellyel a program sikeresen le is zárult.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere annak adott hangot, hogy a város számára nagy öröm, ha jobb életminőséget, gazdasági feltételeket és közlekedést biztosító beruházások valósulnak meg partnerségben az állammal.

– Az út történelmi helyen épült. Évszázados közlekedési kapcsolati igényt elégít ki a Rőti-völgyben. Ami most zajlik, új kilátásokat ígér, abban bízunk, hogy száz év lezárása után egy jobb százéves időszak következhet: az állam és a város együttműködésében most zajló beruházások meghozzák Kőszegnek a fejlesztési lehetőségeket. A cél, hogy úgy építsük együtt a várost, hogy 2028-ra, Kőszeg 700 éves évfordulójára a korszerű közlekedési feltételek teljesüljenek – mondta.

Ágh Péter, a térség or­szág­gyűlési képviselője úgy fogalmazott: Magyarország, Vas megye, Szombathely és Kőszeg kapuja az új út, amellyel már méltó körülmények között tudjuk fogadni az ide érkezőket. Mint mondta, látványosak a kormány és Kőszeg közös munkájának eredményei: a most átadott úton kívül ennek bizonyítékaként 3 milliárd forint értékben zajlanak Kőszegen útfelújítások.

– Az elmúlt időszakra tekintve folyamatos volt a közlekedésfejlesztés. Öt éve használhatjuk az M86-os utat, nagy eredmény volt a Porpác–Hegyeshalom-vasútvonal villamosítása, folyamatban van a Szombathely–Kőszeg-vasútvonal fejlesztése, és a sorba illeszkednek a Volán idei fejlesztései is, valamint hogy a Magyar falu program révén megújulnak az alsóbbrendű utak. Sok még a feladat, de a kipróbált szövetséggel azon leszünk, hogy építsük Kőszeget, Vas megyét.

Ágh Péter, Nyul Zoltán és Básthy Béla a tegnapi projektzáró rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában